Hírek

Forrás: BÜK honlapja

Az egyik kerületi bíróságon tévesen értelmezték a Pp. 394/H. § (2)-(3) bekezdését. Az ügyvéd kolléga a KR-be 2017. március 10-én, a határidő 15. napján 14:09-kor permegszüntetési kérelmet adott be, amit az OBH rendszere 15:22-kor érkeztetett. Az OBH ÜKM-rendszere a visszaigazolás szerint viszont csak március 11-én éjjel 01:51-kor érkeztette a dokumentumot. A bíróság az így benyújtott kérelmet határidőn túliként értékelte, és így a Pp. 318. § (1) bekezdés (és nem a Pp. 157. § e) pontja alapján) szüntette meg a pert.

Jelen ügyben a bíróság szerint láthatóan a "befogadás-visszaigazolás" az ÜKM-értesítés szerinti időpont. A Pp. 394/H. § (2) bekezdése szerint a befogadás-visszaigazolás az az értesítés, amelyet megelőzően az informatikai megfelelőséget a kézbesítési rendszer ellenőrzi. Szerintünk ez a bíróság "belügye".
Dr. Homoki Péter ügyvéd a kamara állandó képviselőjeként intézkedést kért az OBH-tól. A fejleményekről beszámolunk.

Más: nincs csatlakozó fellebbezéshez nyomtatvány a birosag.hu-n. Egy kollégánk szorult helyzetében a csatlakozó fellebbezést P20-on nyújtotta be, ami az első fokú bíróságon landolt. Ne feledjük, hogy a P20-ast csak az elsőfokú bíróságnál való fellebbezés benyújtására használhatjuk, ezért szerepel az 1.2. pontban, hogy „Fellebbezéssel ... támadott határoztot hozó bíróság megnevezése”, és nem bármilyen bíróság! Ha már a másodfokon van az irat - így csatlakozó fellebbezés esetén - ne ezt a nyomtatványt használjuk! Ez az ügyvédeknek írt útmutatóban is szerepel: csatlakozó fellebbezésre a P23-at használjuk!

A bíróság azonban egy meglepő érveléssel is előállt, idézet következik: "Az elektronikus beadvány /.../ továbbítása a bíróságok közötti elektronikus kapcsolattartás kiépítése hiányában elektronikus úton nem volt lehetséges. Ezt a tényt a Sz.-i Járásbíróságon 2016. december 19. napján felvett hivatalos feljegyzés rögzíti. Felperes a csatlakozó fellebbezése előterjesztése tényét a 2017. január 16-i tárgyaláson jelentette be, papír alapon csatolva a benyújtott beadványt és annak érkeztetési és befogadási értesítője másolatát."