Hírek

Tisztelt Kollégák!

 

A meghatalmazással, ügyvédi meghatalmazással kapcsolatban felmerült kérdésekre tekintettel az alábbi tájékoztatást adom:

A 2106. évi CXXX tv. a Pp. 67. § /2/ bekezdése határozza meg a meghatalmazás alaki kellékeit. E szerint (2) A meghatalmazást - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel - közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni.

A kivételek között szerepel a /4/ bekezdés, amely a következőképp szól:

 (4) Az ügyvéd és a kamarai jogtanácsos meghatalmazásának igazolásáról jogszabály eltérően rendelkezhet.

Az 2017. évi LXXVIII. Tv. az Ügyvédi Tevékenységről /Üttv./ szóló törvény 34. §-a rendelkezik a meghatalmazásra vonatkozó szabályokról:

34. § (1) Ha az ügyvédi tevékenység gyakorlásához az ügyfél képviselete szükséges, a képviseleti jog létesítéséről meghatalmazást kell kiállítani a megbízott részére.

(2) Az ügyvédi tevékenység gyakorlására adott meghatalmazást írásba kell foglalni, és annak tartalmaznia kell a megbízott elfogadó nyilatkozatát is. Az e bekezdésnek megfelelően kiállított meghatalmazás teljes bizonyító erejű magánokirat.

 

Azt tanácsolom, hogy a félreértések, kellemetlenségek elkerülése végett a meghatalmazáson érdemes feltüntetni az Üttv. 34.§ /2/ bekezdésére történő utalást.

 

Szeged, 2017. december 15.

                                                                            

Kartársi Üdvözlettel:

Dr. Kertész József

elnök