Hírek

 

Hogyan lehet/kell a végrehajtóval elektronikusan kapcsolatot tartani?


Egy kollégánk jelezte, hogy tájékoztató felületeken nem lelhető fel, hogy a végrehajtó felé hogyan kell elektronikusan megküldeni azt a beadványt, amely tulajdonképpen a bíróságnak szól, de nem a bíróságnak közvetlenül (ÁNYK-rendszeren) kerül megküldésre, hanem a végrehajtó közbeiktatásával. Végrehajtási kifogást szeretett volna előterjeszteni a Vht. 217. §-a szerint a végrehajtón keresztül. A beadványt az eljáró végrehajtóhoz postára adták, majd az illetékes bíróságtól megkapták a végrehajtási kifogás visszautasításáról szóló értesítést - tekintettel arra, hogy nem elektronikus úton történt a benyújtás.Válasz: A végrehajtónak az egyetlen lehetséges elektronikus kézbesítési mód a VIEKR rendszer. Tehát lehetséges, de elég költséges. Ám, ha egy bíró ehhez ragaszkodik, akkor nincs más lehetőség, mint a VIEKR-hez szükséges regisztrációkat elvégezni.Ehhez meg kell vásárolni a dedikáltan csak VIEKR-re használt Microsec titkosító és autentikációs tanúsítványokat (kb. 22.000 Ft/év), valamint a JKBLight nevű programot is. Javasolt a feladattal való ismerkedést a JBKLight-nál hivatkozott linkről kezdeni, illetve az e-Jogsegéd Kft. is szívesen segít a részletekről, mivel fizetős szolgáltatásról van szó (havi 5.000 Ft + ÁFA).Ez tipikus esete annak, amikor a hatóságok - egységes államoldali koncepció híján - az ügyfelekkel nem kellően törődve alakítják ki elektronikus kapcsolattartási rendszereiket és ezzel az ügyfél (ügyvéd) oldalán költséget okoznak, ami a versenyképességet rontja.

Gondnokolt-e az ügyfél – honnan tudhatjuk?


Kollégánk adásvételi szerződést szerkeszt. Eladó, két vevő, semmi előzetes gyanús körülmény. Az ügyvédnek szemet szúr, hogy a vevő esetleg cselekvőképtelen. A betegnek tűnő ügyfél anyja és egyben kísérője sem szól, de feltűnik, hogy ő válaszol minden kérdésre. A kolléga azonnali hatósági igazolást szeretne, de ilyen nincs. Az OBH nyolc nap alatt az érdekeltség igazolása mellett adja ki az adatot. (Hogyan igazolható az érdekeltség?) A lakóhely szerint illetékes gyámhivatal sem ad felvilágosítást.A kolléga - rendkívül kínosan érezve magát -, megtagadta a szerződéskötést.  Ügyvédek számára - az ok, cél, belső ügyazonosító megjelölésével és  nyilvántartási kötelezettséggel - jó lenne az elektronikus betekintést biztosítani. Minden ellenjegyzés köteles ügyben.

Pénzmosás - vigyázat, beugrató próbálkozások


Külföldről, akár EU állampolgártól érkező cégalapítási felkérésekkel kapcsolatban kollégák jelzik, hogy  főleg francia nyelvű megkeresések alapján Magyarországon alapított cégekkel kapcsolatban utóbb a bankszámla vezető pénzintézetek, vagy székhely-szolgáltatók a közreműködő kollégák felé pénzmosás gyanút jeleznek.Közös elemnek tűnik, hogy a megbízói ígért személyes megjelenés később valamilyen okból meghiúsul, illetve a számlavezető szolgáltató kiválasztásához is az ügyvéd közreműködését kéri a megbízó.Javasoljuk, hogy esetleges ilyen értesítés esetén - ha addig nem is - minden esetben tegyék meg a kamarán keresztül a NAV PEI felé a szükséges bejelentést.   

Szeptember 16-ig még jók a régi cégeljárási nyomtatványok


Az IM a héten tájékoztatta a HVG-ORAC kiadót, hogy meghosszabbították a türelmi időszakot. A  21/2018. (VII. 4.) IM rendelet 2018. július 5-i hatálybalépéssel módosította a cégbejegyzési eljárás és a cégnyilvántartás egyes kérdéseiről szóló 21/2006. (V. 18.) IM rendeletet, ami érinti a cégeljárási formanyomtatványokat is. A nyomtatványok frissítéséhez szükséges kormányzati informatikai háttér (az ún. sémadefiníció-frissítés) végleges formáját várják az elektronikus szolgáltatók. Ezért a cégbíróság a jelenleg használatos (2018. július 1-jét megelőzően használatban lévő) nyomtatványokat 2018. szeptember 15-ig befogadja.

Forrás: BÜK