Hírek

Kihirdették az Üttv. salátát - a Pp. magánokirati definícióját kijavították
2017. november 13.

Az Üttv. saláta (Az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény hatálybalépésével összefüggő egyes törvények és egyéb igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2017. évi CXXXVI. törvény) elfogadott, és a köztársasági elnök által aláírt szövegét kihirdették a Magyar Közlöny 182. számában (29656-29690. oldal). (Az állami szabályozási folyamat lezárásához még várjuk a kormányrendeleti és rendeleti szintű salátákat és persze az igazgatási szolgáltatási díjról szóló IM rendeletet.)

A terminológiai átvezetések miatt terjedelmes, részben még a hatályba nem lépett és sok más ágazati törvényt is módosító, mindenképpen tanulmányozásra érdemes jogszabályból csak két szabályt emelünk ki. Mind a kettő közvetlenül érinti az ügyvédi praxisokat és mindkettő a kamarai közbenjárás eredménye:

1. Pp. Magánokirat: 95. § (7) A Pp. 325. § (1) bekezdés b) pontja a következő szöveggel lép hatályba: (Teljes bizonyító erejű a magánokirat, ha) "b) két tanú igazolja, hogy az okirat aláírója a részben vagy egészben nem általa írt okiratot előttük írta alá, vagy aláírását előttük saját kezű aláírásának ismerte el; igazolásként az okiratot mindkét tanú aláírja, továbbá az okiraton a tanúk nevét és lakóhelyét - ennek hiányában tartózkodási helyét - olvashatóan is fel kell tüntetni," (a jelenlegi szövegben az olvasható nevet és a címet is saját kezűleg kellett a tanúnak aláírnia).

2. Megszüntetik a félévente történő, mindenkire kiterjedő kamarai pénzmosási ellenőrzési kötelezettséget: 101. § (6) Az Üttv. 186. § (6) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba: "(6) A területi kamara az általa felügyelt ügyvédi tevékenységet gyakorlókat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény szerinti felügyeleti kockázatértékelésben meghatározott kockázati csoportokba sorolja. A legmagasabb kockázatú csoportba tartozók esetén legalább évente, de legfeljebb félévente, a legalacsonyabb kockázatú csoportba tartozók esetén legalább ötévente ellenőrzési terv szerinti ellenőrzést kell folytatni."

Lassan lehet tudni mi, mikor és hogyan lép a Perkapu helyére
2017. november 09.

1. Az E-ügyintézési tv. (Eüsz.) 14. §-a szerint az ügyvédek is kötelesek bejelenteni az ún. "Rendelkezési Nyilvántartásba" az elektronikus kapcsolattartásra szolgáló "hivatalos elérhetőségüket". Erre szolgál a Cégkapu, az elektronikus postafiók. A cégkapumegbízott a rendszer segítségével megadhatja, hogy a cégből kik azok, akik dokumentumokat küldhetnek és fogadhatnak. Erre a személyes tárhely esetén nincs lehetőség. A hivatalos elérhetőségről történő dokumentumküldés és az azon történő fogadás 2018. január 1-től nemcsak kötelező, hanem csak akkortól megnyíló lehetőség is az e-ügyintézést biztosító szervezetek felé, a valódi iratok küldésére és fogadására. Addig természetesen az Ügyfélkapu továbbra is használható.

A NISZ Zrt., mint a Cégkapu szolgáltatója a
http://ekozig.mo.hu/cegkapu weboldalon közzétette a Cégkapuhoz kapcsolódó oktatóvideót és tájékoztató anyagokat. Az oldal frissítése folyamatos, így a jövőben is erről az oldalról lesz elérhető minden tájékoztatás a Cégkapuhoz kapcsolódóan.

2. 2018. január 1-től kizárólag az új postafiók-szolgáltatás lesz elérhető a https://tarhely.gov.hu weboldalon (is), mely egységes felületet, tárhelyet biztosít az állampolgárok, a Hivatali kapuval és a Cégkapuval rendelkezők számára.

- Új, modern, webmail jellegű felület, mely már az új trendeknek megfelelően mobileszközökre optimalizáltan működik.
- A jelenleg csak Ügyfélkapu-azonosítással igénybe vehető tárhely ezentúl minden az állam által biztosított azonosítási szolgáltatással használható.
- A tömeges dokumentumletöltés funkció a tartós tárból is elérhető.
- 2018. január 1-től megszűnik a Perkapu, dokumentumot fogadni és küldeni már nem lehet, de a Perkapuból még letölthetők lesznek a korábban érkezett dokumentumok

A december végéig tartó párhuzamos működés miatt a
https://tarhely.gov.hu címről azonosítás után elérhető új felület a régi szolgáltatással megegyező háttérszolgáltatásokon alapszik, így az új felülten letöltött, vagy törölt dokumentumok a régi tárhelyen is kézbesítetté, vagy töröltté válnak.

3. Az új, KAÜ-azonosítással (Központi Azonosítási Ügynök) elérhető felületen a munkamenet eltér az eddig megszokottól:
Az Ügyfélkapu-munkamenet a bejelentkezéstől számított inaktivitási időt veszi figyelembe (30 perc). A Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) munkamenet élettartama azonban ennél jóval hosszabb, a bejelentkezéstől számítva 240 perc, aktivitástól, azaz az oldalon végzett tevékenységtől függetlenül.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben Ön bejelentkezett az Ügyfélkapun, és 30 perce nem végez semmilyen műveletet az oldalon, de a KAÜ 240 perces élettartam még nem járt le, a rendszer ugyan figyelmezteti Önt a munkamenet lejártára, de munkáját a 30 perc leteltével anélkül folytathatja, hogy ismételten meg kellene adnia az azonosítóit. Amennyiben az Ön bejelentkezése óta már eltelt 240 perc, abban az esetben - tevékenységének folytatásához - a rendszer újbóli azonosítást kér.

Ha nem kívánja tovább használni a szolgáltatást, - adatainak biztonsága védelmében - ne a böngészőablakot zárja be, hanem mindig kattintson Kijelentkezés gombra.

A szolgáltatással kapcsolatos kérdését, észrevételét a NISZ Zrt. az
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen fogadja.

Nincs jövedelemadó következménye az ügyvédi iroda által átvállalt kamarai díjaknak
2017. november 13.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 7. § (1) bekezdés új o) pontja szerint adómentes az ügyvédnél, alkalmazott ügyvédnél, kamarai jogtanácsosnál és ügyvédjelöltnél az ügyvédi iroda által helyette átvállalt, befizetett kamarai tagdíj, illetve nyilvántartásba vételi díj összege. Ez alkalmazandó a 2017. október 1-jét követően átvállalt, az ügyvédi kamara felé vagy az ügyvédi kamarai tagságra, nyilvántartásba vételre figyelemmel teljesített egyéb fizetési kötelezettségre is.

Forrás BÜK Hírlevél