Hírek
ELNÖKSÉGI ÜLÉS

A Szegedi Ügyvédi Kamara 2015. február 10-én, kedden 18 órakor tartja soron következő elnökségi ülését.

Kérem, hogy az elnökségnek címzett beadványokat legkésőbb 2015. február 02-ig (hétfő) jutassák el a kamara titkárságára.

 

Dr. Kertész József elnök


 
TÁJÉKOZTATÁS

Tisztelt Kartársak!

Az ügyvédek e-pénzletétkezelő rendszer igénybevételéhez, működtetéséhez szükséges hardver- és szoftverigényt igényeltem a rendszer kidolgozójától, hogy a működésig hátralévő időben minden kolléga felkészülhessen.
Az erre érkező specifikációt mellékletben küldöm annak érdekében, hogy az ügyvédek ezek ismeretében alakítsák ki a saját informatikai hátterüket ahhoz, hogy az elektronikus pénzletétkezelőt tudják használni.

Üdvözlettel:

Dr. Kertész József elnök

specifikáció


 
MEGHÍVÓ

A Szegedi Törvényszék tisztelettel meghívja a jogászi hivatásrendek képviselőita civil szervezetekkel kapcsolatos nemperes eljárások témakörében az ügyszakban felmerültgyakorlati tapasztalatok megvitatása érdekében megrendezésre kerülőszakmai tanácskozásra.

Meghívó


 
Ingyenes bírósági ügyfélértesítő rendszer

Ingyenes bírósági ügyfélértesítő rendszer január végétől - Sms és e-mail üzenet jogilag releváns eseményről, informáló webes felületek

2015.01.19. Jogi Fórum / MTI

Január végén ingyenes bírósági ügyfélértesítő rendszer indul, amellyel sok időt és energiát takaríthatnak meg a jogkeresők és a bírósági dolgozók egyaránt - mondta Kékedi Szabolcs, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) bírósági főosztályának helyettes vezetője.

A szolgáltatás részeként a bíróság a peres fél regisztrációja után egyfelől sms, illetve e-mail üzenetben küld értesítést, ha az ügyben két tárgyalás között történt valami jogilag releváns esemény. Ilyen lehet, hogy iratok érkeztek a másik féltől vagy például a szakértőtől, valamint figyelmeztető üzenetet küld a közelgő tárgyalásról, másfelől lehetővé teszi, hogy a felek egyes, az eljárással kapcsolatos adatoknak maguk is utánajárhassanak - ismertette a szakember.

A tárgyalásra a kitűzött időpont előtt nyolc nappal figyelmeztető sms-hez joghatás nem fűződik, továbbra is akkor szabályszerű például egy idézés kézbesítése, ha azt hagyományos postai úton vették át - tette hozzá.

Az ügyfelek nemcsak jelzéseket kaphatnak a bíróságtól, hanem maguk is utánanézhetnek webes felületen az eljárásaikkal kapcsolatos egyes információknak, ez azonban egyelőre még nem jelenti azt, hogy az iratokba is betekinthetnek elektronikus formában, ez a fejlesztés a távlati tervekben szerepel.

Ezeket a szolgáltatásokat csak az veheti igénybe, akinek a bíróságon peres ügye van, az ahhoz kapcsolódó ügyszám például nélkülözhetetlen a szolgáltatás igénybevételéhez. Szükséges továbbá regisztrálni az ügyfélkapun, másrészt pedig egy ízben be kell mennie az ügyfélnek vagy a jogi képviselőnek arra a bíróságra, ahol a peres ügye zajlik, a személyazonosítás érdekében. Amikor egy ügy átkerül egy másik bíróságra vagy fellebbezés folytán másik bírósági szintre, újra kell regisztrálni személyesen is - mondta Kékedi Szabolcs.

Minden bírósági szinten, a járásbíróságtól a Kúriáig a polgári, gazdasági, közigazgatási, munkaügyi és büntető perek túlnyomó többségében igénybe vehető ez a szolgáltatás.

Az új szolgáltatás várhatóan lényegesen csökkenti majd az ügyfelek és a bírósági dolgozók idejét, energiáját felemésztő személyes vagy telefonos kapcsolatfelvételeket, hiszen a perekkel kapcsolatban az ügyfelek számos technikai információhoz hozzájuthatnak az interneten - magyarázta a szakember.

Egy másik új, webes felületen igénybe vehető szolgáltatás a pertartam-kalkulátor, amely egy-egy ügytípusban egy-egy bíróságon előre jelzi az eljárás várható időtartamát a rendelkezésre álló adatok átlaga alapján.

Ez a szolgáltatás polgári, gazdasági, munkaügyi és közigazgatási perekben vehető igénybe. Jelentősége, hogy az olyan ügyekben, amelyekben több bíróság is illetékes, és közülük a peres fél választhat, a kalkulátor segítségével az ügyfél a várhatóan hamarabb döntést hozó, vélhetően kevésbé leterhelt bíróságon indíthatja meg például kártérítési perét vagy házassági bontóperét. A kalkulátorból kiderül például, hogy az egyik legleterheltebb magyar helyi bíróságon, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon egy válóper átlagosan 184 napig tart, ugyanakkor a Gyulai Járásbíróságon csupán 116 napig - ismertette az OBH munkatársa.

Induláskor a 2013. évi érdemben befejezett ügyek adatainak statisztikai átlagából számított pertartamok láthatók a rendszerben, amely évről évre frissül majd. Természetesen a szolgáltatás arra is figyelmezteti az ügyfeleket, hogy az átlagtól jelentősen eltérhet egy-egy konkrét per hossza például a bizonyítás nehézségei, a peres felek száma vagy más körülmény miatt.

Az elektronikus felületeken lehetőség lesz továbbá panaszkezelésre is, a bírósági vezetőknek címzett ilyen jellegű beadványokat elsősorban ott várják majd az ügyfelektől.

Mindezek a január végén működésbe lépő szolgáltatások díjtalanok - mondta Kékedi Szabolcs

 
AJÁNLÁS - Adójogi ismeretek jogi szakemberek számára

Adórendszerről átfogóanAdójogi ismeretek jogi szakemberek számára

Jelentkezési lap 
MEGYEI JOGÁSZNAP

Elnöki meghívó

Plakát


 
A MAGYAR KÖNYVVIZSGÁLÓI KAMARA JOGÁSZOK SZÁMÁRA ÖSSZEÁLLÍTOTT PROGRAMJA

Megnézem


 
Tájékoztatások, figyelmeztetések, lényeges joghatások 2015. január 1. napjától kezdeményezhető eljárásokkal kapcsolatban

1. Az ÁNYK űrlap

2015. január 1. napját követően a beadványokat egy példányban papír alapon vagy – elektronikus útra kötelezett kérelmező esetében – elektronikus úton ÁNYK űrlapon kell benyújtani az Ügyfélkapun keresztül a bíróságra. Az ÁNYK űrlap formailag nem, annak csak adattartalma szerkeszthető, ezért tájékoztatjuk, hogy amennyiben az ÁNYK űrlapot megváltoztatja, a kérelem nem tekinthető szabályszerűen benyújtottnak.

2. A kérelem papír alapon történő benyújtása

Amennyiben a kérelmező nem elektronikus útra kötelezett, kérelmét papír alapon kétféle módon nyomtatványkitöltő program használatával vagy annak mellőzésével, a nyomtatványt a bíróság internetes oldaláról kinyomtatva, majd azt kézzel kitöltve terjesztheti elő.

(Elektronikus eljárásra kötelezett kérelmező 2015. január 1. napját követően a magánnyugdíjpénztár, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a hitelintézetek önkéntes betétbiztosítási, illetve intézményvédelmi alapja, a köztestületa kölcsönös biztosító egyesület, a hegyközség, a párt, az országos sportági szakszövetség és a szövetség. A fentieken túl 2015. január 1. napját követően a beadvány kizárólag elektronikus úton terjeszthető elő ha a kérelmező jogi képviselővel jár el vagy ha a kérelmező az egyszerűsített nyilvántartásba vételi (változásbejegyzési) eljárás lefolytatását kéri, illetve kizárólag elektronikus úton terjeszthető elő a közhasznú jogállás megállapítása iránti kérelem, továbbá a már közhasznú szervezet (a 2011. évi CLXXV. törvény (Ectv.) szerinti közhasznú szervezet) is a beadványokat kizárólag elektronikus úton nyújthatja be.)

2.1. Az ÁNYK űrlap kitöltése nyomtatványkitöltő használatával

Amennyiben a kérelmező az Általános Nyomtatványkitöltő programmal kívánja az ÁNYK űrlapot kitölteni, azt a kitöltést követően ki kell nyomtatnia aláírnia és személyesen vagy postai úton benyújtania a bíróságra. A folyamat a következő lépésekből áll:

1. Győződjön meg arról, hogy számítógépén telepítve van-e a JAVA futtatókörnyezet legalább 1.6-os verziója.

Ha Ön gépén nincs telepítve a JAVA futtatókörnyezet (JRE), vagy a már telepített futtatókörnyezet verziószáma nem megfelelő, először is ellenőrizze, hogy 32 bites vagy 64 bites operációs rendszert használ. Ezt ellenőrizheti a Start menü/Számítógép vagy Sajátgép/Tulajdonságok-ra kattintással.

Ha 32 bites operációs rendszert használ és az Ön gépén nincs telepítve a JAVA futtatókörnyezet (JRE), vagy a már telepített futtatókörnyezet verziószáma nem megfelelő, akkor kattintson a következő linkre: .http://www.java.com/en/

Ha 64 bites op. rendszert használ felhívjuk a figyelmét, hogy a www.java.com nyitólapon megjelent Free Java Download választásakor alapértelmezett módon a Java 32 bites változata fog települni a 64 bites környezetben is, de ezzel nem fog elindulni az ÁNYK keretprogram. Ezért ajánlott a Java 64 bites változatát telepíteni 64 bites operációs rendszer esetén a www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html oldalról.

Fontos, hogy a Windows98 és WindowsME operációs rendszerek már nem alkalmasak a programok futtatásához!

Ha további segítségre van szüksége a telepítésben, tájékozódjon itt:http://www.nav.gov.hu/data/cms285462/A_Java_Runtime_kornyezet_telepitese_lepesenkent3_2013.02.27_12_42.pdf

2. Ahhoz, hogy Ön nyomtatványt tudjon kitölteni, szükség van a keretprogram (Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program) telepítésére. Az ÁNYK-AbevJava keretprogram telepítéséhez, kérjük keresse fel ezt az oldalt: http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok

3. A keretprogram telepítése után az Ön számítógépe már alkalmas arra, hogy nyomtatványokat töltsön ki. Kérjük, hogy amennyiben még az adott beadvány típus esetében korábban nem tette meg, a www.birosag.hu oldalon a Civil szervezetek menüpontból töltse le a kívánt elektronikus nyomtatványt.

A nyomtatványt a letöltést követően telepíteni szükséges. Amennyiben korábban sikeresen telepítette az ÁNYK keretprogramot, akkor a letöltött nyomtatvány fájlra (JAR kiterjesztésű állomány) duplán kattintva elindul az űrlap telepítő varázsló. Itt háromszor a „Tovább”, végül a „Befejezés” gombra kattintva a rendszer elvégzi az új nyomtatvány telepítését.

4. Nyissa meg az Általános Nyomtatványkitöltő programot és válassza az „Adatok”, „Új nyomtatvány” menüpontot. A sablonok között szám szerint megjelölt ÁNYK űrlapok közül jelölje ki a beküldendő űrlapot a „Nyomtatvány neve” című oszlopból, majd kattintson a megnyitás gombra.

5. Ezt követően értelemszerűen töltse ki az ÁNYK lapjait a beépített aktív súgó és a www.birosag.hu Civil szervezetek menüpontjából letölthető kitöltési útmutató segítéségével. Egyes lapok ún. multilapok, melyekből egyszerre több is kitölthető (pl. több kérelmező, több képviselő, több jogi személyiségű szervezeti egység...stb.). Ugyanazon lap vonatkozásában tehát amennyiben több darabot szeretne kitölteni akkor az adott lap jobb felső sarkában kattintson a „+” ikonra.

6. Az űrlap kitöltését követően azt az „Adatok”, Nyomtatvány kinyomtatása” menüpontra kattintással nyomtassa ki, lássa el keltezéssel, továbbá azt a kérelmező(k), illetve két tanú aláírásával.

Fontos, hogy a papír alapú űrlapot valamennyi kérelmezőnek alá kell írnia, és az aláírások valódiságát két tanú aláírásával kell igazolni.

2.2. Az ÁNYK űrlap kitöltése nyomtatványkitöltő használata nélkül

Lehetősége van a kérelmezőnek arra is, hogy az ÁNYK űrlapot az Általános Nyomtatványkitöltő program használata nélkül kézzel töltse ki.

Ez esetben a www.birosag.hu oldalon a Civil szervezetek menüpontból érhetőek el a pdf. formátumú papír alapú benyújtásra szánt ÁNYK űrlapok, melyek kinyomtatást követően kézzel kitölthetőek. A papír alapú nyomtatványok felépítése megegyezik az elektronikus változatéval.

Ez esetben azonban - a nyomtatványkitöltő program használatának mellőzése miatt - a kérelmezőnek nem nyújt segítséget a kitöltésben az elektronikus ÁNYK űrlapba beépített aktív súgó.

Amennyiben kérelmét ilyen módon kívánja a bíróságon előterjeszteni, felhívjuk a figyelmét, hogy az ÁNYK űrlapot tollal, nyomtatott nagy betűvel, olvashatóan töltse ki. Az űrlap olvashatatlan kitöltése hiánypótlás kibocsátását vonhatja maga után.

Fontos, hogy a papír alapú űrlapot valamennyi kérelmezőnek alá kell írnia, és az aláírások valódiságát két tanú aláírásával kell igazolni.

3. A kérelem elektronikus úton történő benyújtása

3.1. Az elektronikus eljárás kötelező esetei

2015. január 1. napját követően a magánnyugdíjpénztár, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár, a hitelintézetek önkéntes betétbiztosítási, illetve intézményvédelmi alapja, aköztestületa kölcsönös biztosító egyesület, a hegyközség, a párt, az országos sportági szakszövetség és a szövetség valamennyi beadványát - az abban szereplő kérelem tárgyától függetlenül – kizárólag elektronikus úton terjesztheti elő.

A fentieken túl 2015. január 1. napját követően a beadvány kizárólag elektronikus úton terjeszthető elő ha a kérelmező jogi képviselővel jár el vagy ha a kérelmező az egyszerűsített nyilvántartásba vételi (változásbejegyzési) eljárás lefolytatását kéri, illetve kizárólag elektronikus úton terjeszthető elő a közhasznú jogállás megállapítása iránti kérelem, továbbá a már közhasznú szervezet (a 2011. évi CLXXV. törvény (Ectv.) szerinti közhasznú szervezet) is a beadványokat kizárólag elektronikus úton terjesztheti elő.

Felhívjuk a figyelmét, hogy amennyiben az elektronikus eljárásra kötelezett kérelmező kérelmét nem elektronikus úton terjeszti elő, a bíróság azt hivatalból elutasítja!

3.2. Az elektronikus út választható is

Az elektronikus útra nem kötelezett kérelmező kérelmét választása szerint elektronikus úton is benyújthatja. Az elektronikus utat nem csak az eljárás kezdetén lehet választani, hanem arra az eljárás folyamán is át lehet térni. Ez esetekben a kérelmező az eljárás jogerős befejezéséig a bírósággal a kapcsolatot elektronikus úton tartja.

Az elektronikus útra nem kötelezett kérelmező amennyiben az elektronikus utat választotta, utóbb a beadvány papír alapú benyújtásával egyidejűleg kérheti a bíróságtól a papír alapú eljárásra való áttérés engedélyezését, de a kérelmezőnek a kérelemben valószínűsítenie kell, hogy körülményeiben olyan változás következett be, amely miatt az elektronikus úton történő eljárás a továbbiakban számára aránytalan megterhelést jelentene.

3.3. A kérelem elektronikus úton való előterjesztésének folyamata

3.3.1. Az ügyfélkapus regisztráció

Az elektronikus út azt jelenti, hogy a kérelmező a beadványát elektronikusan az ún. Ügyfélkapun keresztül terjeszti elő a bíróságon.

Az Ügyfélkapu használatához személyes ügyfélkapus azonosítóra van szükség. Ügyfélkapus regisztrációt kizárólag természetes személy kezdeményezhet. A regisztrációs eljárás bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, adóhatóság ügyfélszolgálatán vagy külképviseleten elindítható.

Az Ügyfélkapu a regisztrációt követően az ugyfelkapu.magyarorszag.hu oldalon érhető el.

3.3.2. Az ÁNYK űrlap beküldésének folyamata

1. Győződjön meg arról, hogy számítógépén telepítve van-e a JAVA futtatókörnyezet legalább 1.6-os verziója.

Ha Ön gépén nincs telepítve a JAVA futtatókörnyezet (JRE), vagy a már telepített futtatókörnyezet verziószáma nem megfelelő először is ellenőrizze, hogy 32 bites vagy 64 bites operációs rendszert használ. Ezt ellenőrizheti a Start menü/Számítógép vagy Sajátgép/Tulajdonságok-ra kattintással.

Ha 32 bites op. rendszert használ és az Ön gépén nincs telepítve a JAVA futtatókörnyezet (JRE), vagy a már telepített futtatókörnyezet verziószáma nem megfelelő, akkor kattintson a következő linkre: http://www.java.com/en/.

Ha 64 bites op. rendszert használ felhívjuk a figyelmét, hogy a www.java.com nyitólapon megjelent Free Java Download választásakor alapértelmezett módon a Java 32 bites változata fog települni a 64 bites környezetben is, de ezzel nem fog elindulni az ÁNYK keretprogram. Ezért ajánlott a Java 64 bites változatát telepíteni 64 bites operációs rendszer esetén a www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/index.html oldalról. Fontos, hogy a Windows98 és WindowsME operációs rendszerek már nem alkalmasak a NAV programjainak futtatásához!

Ha további segítségre van szüksége a telepítésben, tájékozódjon itt:http://www.nav.gov.hu/data/cms285462/A_Java_Runtime_kornyezet_telepitese_lepesenkent3_2013.02.27_12_42.pdf

2. Ahhoz, hogy Ön nyomtatványt tudjon kitölteni, szükség van a keretprogram (Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program) telepítésére. Az ÁNYK-AbevJava keretprogram telepítéséhez, kérjük keresse fel ezt az oldalt: http://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok

3. A keretprogram telepítése után az Ön számítógépe már alkalmas arra, hogy nyomtatványokat töltsön ki. Kérjük, hogy amennyiben még az adott beadvány típus esetében korában nem tette meg, a www.birosag.hu oldalon a Civil szervezetek menüpontból töltse le a kívánt elektronikus nyomtatványt.

A nyomtatványt a letöltést követően telepíteni szükséges. Amennyiben korábban sikeresen telepítette az ÁNYK keretprogramot, akkor a letöltött nyomtatvány fájlra (JAR kiterjesztésű állomány) duplán kattintva elindul az űrlap telepítő varázsló. Itt háromszor a „Tovább”, végül a „Befejezés” gombra kattintva a rendszer elvégzi az új nyomtatvány telepítését.

4. Nyissa meg az Általános Nyomtatványkitöltő programot és válassza az „Adatok”, „Új nyomtatvány” menüpontot. A sablonok között szám szerint megjelölt ÁNYK űrlapok közül jelölje ki a beküldendő űrlapot a „Nyomtatvány neve” című oszlopból, majd kattintson a megnyitás gombra.

5. Ezt követően értelemszerűen töltse ki az ÁNYK lapjait a beépített aktív súgó és a www.birosag.hu oldalról letölthető kitöltési útmutató segítéségével. Egyes lapok ún. multilapok, melyekből egyszerre több is kitölthető (pl. több kérelmező, több képviselő, több jogi személyiségű szervezeti egység...stb.). Ugyanazon lap vonatkozásában tehát amennyiben több darabot szeretne kitölteni akkor az adott lap jobb felső sarkában kattintson a „+” ikonra.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az elektronikus úton előterjesztett ÁNYK űrlapot nem kell ellátni keltezéssel és azt nem kell aláírni sem!

6.Miután kitöltötte az ÁNYK űrlap valamennyi oldalát kattintson a főmenüben az „Ellenőrzések” fülre.

Amennyiben a nyomtatványt hibátlanul töltötte ki a felugró ablak üres lesz és nincs teendője. Ha egyes mezőket nem, vagy hibásan töltött ki a felugró ablak tartalmazza az erre vonatkozó konkrét információkat. Ekkor térjen vissza az adott lapra a hibás adatkörhöz és tegyen eleget a hibalistában írtaknak, majd ismételje meg az ellenőrzést, mindaddig amíg az program azt jelzi, hogy az űrlap kitöltése nem megfelelő.

7. Ezt követően csatolja az űrlaphoz a szükséges mellékleteket.

Miután az ÁNYK űrlap „M” lapjának tartalma szerint kijelölte a csatolandó mellékleteket, az „Adatok” - „Csatolmányok kezelése” menüpontokra kattintással csatolja is azokat az űrlaphoz akként, hogy kijelöli az adott melléklet nevét, majd a „Hozzáad” gombra kattintással feltölti azt a számítógépén rendelkezésre álló pdf. dokumentumai közül.

Figyelmeztetjük, hogy egy pdf. dokumentum csak egy melléklet típusként tölthető fel. Tehát nem töltheti fel ugyanazt a dokumentumát elfogadó nyilatkozatként és létesítő okiratként is.

Továbbá az űrlapok „M” lapján kékkel jelölt mellékletek csatolása kötelező, így a rendszer a küldésre jelölésnél mindaddig hibát fog jelezni, amíg valamennyi kötelező dokumentumot nem csatolt.

Az ÁNYK űrlaphoz pdf. formátumban csatolhatóak mellékletek. A kérelmező – ha jogi képviselővel jár el, akkor a jogi képviselő – köteles gondoskodni a beadvány mellékleteit képező papír alapú okiratok elektronizálásáról (beszkenneléséről) és a papír alapú okiratok őrzéséről, melyet köteles is a bíróság felhívásra bemutatni az elektronikus okirattal való egyezőség megállapítása érdekében, ha e tekintetben a bíróságnak alapos kétsége merül fel. A hatóságok, pénzforgalmi szolgáltatók vagy más szervek által kiadott – a törvény eltérő rendelkezésének hiányában- minősített elektronikus aláírással ellátott elektronikus dokumentum közvetlenül csatolható a kérelemhez, de ez nem jelenti azt, hogy minősített aláírással ellátott dokumentumot e-Aktaként (ES3 fájl) lehet csatolni.

Tájékoztatjuk arról is, hogy amennyiben a beküldő személy nem szerepel a beadványban felsorolt természetes személy kérelmezők között (tehát a beküldő nem a képviselő, ill. alapítvány esetében nem az alapítók egyike), akkor minden esetben csatolni kell a kérelmező részéről a beküldőnek adott meghatalmazást a kérelem előterjesztése vonatkozásában.

Hasonlóképpen több kérelmező esetében nem kell valamennyi kérelmezőnek beküldőként is eljárnia, hanem elég ha valamennyi kérelmező a beküldő részére a kérelem előterjesztése vonatkozásában meghatalmazást ad, melyet az ÁNYK űrlaphoz csatolnak.

A meghatalmazásokat teljes bizonyító erejű magánokirati formában kell előterjeszteni. A meghatalmazást a meghatalmazó(k)nak és a meghatalmazottnak is alá kell írnia és az aláírások valódiságát két okirati tanú aláírásával vagy ügyvédi ellenjegyzéssel kell igazolni.

8. A főmenüben kattintson a „Kapcsolat Ügyfélkapuval” - „Nyomtatvány megjelölése elektronikus beküldésre” menüpontra.

Amennyiben a 7. lépésben leírtak szerint többször csatolt egy dokumentumot, vagy egy kötelező dokumentumot nem csatolt a felugró ablakban hibaüzenetet olvashat. Ekkor tegyen eleget az abban foglaltaknak.

9. Végezetül kattintson a „Kapcsolat Ügyfélkapuval” - „Nyomtatvány közvetlen beküldése az Ügyfélkapun keresztül” menüpontra, majd adja meg az ügyfélkapus felhasználó nevét, jelszavát és lépjen a „Rendben” fülre.

10. Tájékoztatjuk, hogy a beküldött ÁNYK űrlapról visszaigazolásokat fog kapni a következő sorrendben. Miután az Ügyfélkapun keresztül az ÁNYK űrlapot beküldte, először a Központi Rendszer (KR) küld visszaigazolást, majd a bíróság informatikai rendszerébe történő beérkezésről is automatikus visszaigazolás érkezik, melyet az értesítési tárhelyből tud letölteni. Utóbbi azt igazolja, hogy kérelmét a bíróság Civil Integrált Informatikai Rendszer (CIIR) elnevezésű alkalmazása befogadta és érkeztette. Végül amennyiben a kérelme lajstromozásra kerül, tehát annak érdemi feldolgozása megkezdődött, erről a rendszer szintén (a kérelem tekintetében a harmadik) visszaigazolást küld, amelyben immár a bírósági lajstromszám is szerepel. Tájékoztatjuk, hogy ez utóbbi lépés csak munkanapokon történik meg ellentétben a benyújtással, ami bármely napon lehetséges. Tájékoztatjuk, hogy valamennyi fent említett visszaigazoló üzenetnek, valamint később a bíróság által az Ön részére elektronikusan kézbesített végzésnek és egyéb iratnak az Ön értesítési tárhelyére történő megérkezéséről az Ügyfélkapu a regisztráció során megadott email címére értesítő üzenetet küld. Ez mindössze tájékoztató arról, hogy Ön az Ügyfélkapura való bejelentkezést követően letöltheti az új üzenetet/iratot. Az email csak tájékoztató jellegű, magát a küldeményt nem tartalmazza, így annak megnyitásához jogkövetkezmény nem fűződik.

Tájékoztatjuk a kérelmezőt, hogy a kérelem elbírálására rendelkezésre álló határidő akkor kezdődik, amikor a beadvány a bíróság informatikai rendszerében sikeresen lajstromozásra került. Lajstromozásra az előbbiek szerint kizárólag munkanapon kerülhet sor.

4. Egyszerűsített nyilvántartásba vételi (változásbejegyzési) eljárás

4.1. Egyszerűsített nyilvántartásba vételi eljárás

Egyesület és alapítvány esetében lehetőség van az egyszerűsített nyilvántartásba vételi eljárás kezdeményezésére. Ilyen kérelem kizárólag elektronikus úton terjeszthető elő. Ebben az esetben a nyilvántartásba vétel iránti ÁNYK űrlap „K” lapján ezt a körülményt fel kell tüntetni és a kérelemhez kizárólag a 11/2012. (II.29.) KIM rendeletben meghatározott mintaokiratokat lehet csak csatolni. Amennyiben a nyilvántartásba vételi ÁNYK űrlap „K” lapján azt kérte, hogy a bíróság egyszerűsített eljárást folytasson le, aktiválódnak a mintaokirat lapjai. Töltse ki a minta létesítő okiratot és az egyéb mellékleteket, majd nyomtassa ki ezen lapokat azért, hogy azt a szükséges személyek alá tudják írni. Ezt követően a mintaokiratokat szkennelje be és mellékletként töltse fel az ÁNYK űrlaphoz.

Ha a mintaokirat kiegészítésére vagy bármely rendelkezésének elhagyására kerül sor - ideértve azt az esetet is, ha elhagyásra kerül a mintaokirat jellegre történő utalás - a bíróság a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja. A bíróság az egyszerűsített nyilvántartásba vétel iránti kérelmet akkor is elutasítja, ha hiánypótlási felhívás kibocsátásának vagy áttételnek lenne helye.

4.2. Egyszerűsített változásbejegyzési eljárás

Egyesület és alapítvány esetében egyszerűsített változásbejegyzési eljárás is kezdeményezhető. Ilyen eljárást kizárólag nem közhasznú egyesület és alapítvány kezdeményezhet elektronikus úton! Az egyszerűsített eljárás iránti kérelem benyújtásakor a változásbejegyzés iránti ÁNYK űrlap „K” lapján ezt a körülményt fel kell tüntetni és a kérelemhez kizárólag a 11/2012. (II.29.) KIM rendeletben meghatározott mintaokiratokat lehet csak csatolni. Amennyiben a változásbejegyzési ÁNYK űrlap „K” lapján azt kérte, hogy a bíróság egyszerűsített eljárást folytasson le, aktiválódnak a mintaokirat lapjai. Töltse ki a minta létesítő okiratot és az egyéb mellékleteket, majd nyomtassa ki ezen lapokat azért, hogy azt a szükséges személyek alá tudják írni. Ezt követően a mintaokiratokat szkennelje be és mellékletként töltse fel az ÁNYK űrlaphoz.

Egyszerűsített változásbejegyzési eljárás keretében közhasznú jogállás megállapítása nem kezdeményezhető, tekintettel arra, hogy a csatolandó mintaokirat szövege nem felel meg az egyesülési jogról és közhasznú jogállásról szóló 2011. évi CLXXXV törvény 32-50.§-a szerinti létesítő okirati tartalomnak.

Tájékoztatjuk, hogy ha a mintaokirat kiegészítésére vagy bármely rendelkezésének elhagyására kerül sor - ideértve azt az esetet is, ha elhagyásra kerül a mintaokirat jellegre történő utalás - a bíróság a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasítja. A bíróság az egyszerűsített nyilvántartásba vétel iránti kérelmet akkor is elutasítja, ha hiánypótlási felhívás kibocsátásának vagy áttételnek lenne helye.


 
B400 adatlap

Letöltés


 
JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK

1994. évi LIII. törvény

a bírósági végrehajtásról

Módosítja: 2014. évi XCIX. tv.

Hatályos: 2015. 03. 01.

 

1997. évi XXXI. törvény

a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Módosítja: 2014. évi XCIX. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01., 2015. 03. 01., 2015. 04. 01., 2015. 09. 01.

 

1990. évi XCIII. törvény

az illetékekről

Módosítja: 2014. évi XCIX. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

1991. évi XLIX. törvény

a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról

Módosítja: 2014. évi XCIX. tv.

Hatályos: 2014. 12. 30.

 

1993. évi LXXVIII. törvény

a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról

Módosítja: 2014. évi XCIX. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

1995. évi CXVII. törvény

a személyi jövedelemadóról

Módosítja: 2014. évi XCIX. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

2003. évi XCII. törvény

az adózás rendjéről

Módosítja: 2014. évi XCIX. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

2003. évi CXXXIII. törvény

a társasházakról

Módosítja: 2014. évi XCIX. tv.

Hatályos: 2015. 07. 01.

 

2006. évi V. törvény

a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról

Módosítja: 2014. évi XCIX. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

2011. évi CLXX. törvény

a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról

Módosítja: 2014. évi XCIX. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

2011. évi CLXXV. törvény

az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról

Módosítja: 2014. évi XCIX. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

2012. évi I. törvény

a munka törvénykönyvéről

Módosítja: 2014. évi XCIX. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

2013. évi CXXII. törvény

a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról

Módosítja: 2014. évi XCIX. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

2013. évi CCXII. törvény

a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról

Módosítja: 2014. évi XCIX. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

2013. évi CCLII. törvény

egyes törvényeknek az új Polgári Törvénykönyv hatálybalépésével összefüggő módosításáról

Módosítja: 2014. évi XCIX. tv.

Hatályos: 2014. 12. 30.

 

1997. évi XXXI. törvény

a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Módosítja: 2014. évi CI. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01., 2015. 07. 01.

 

1998. évi XI. törvény

az ügyvédekről

Módosítja: 2014. évi CI. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

347/2014. (XII. 29.) Korm. rendelet

a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

2012. évi I. törvény

a munka törvénykönyvéről

Módosítja: 2014. évi CII. tv.

Hatályos: 2015. 03. 15.

 

1997. évi CXLI. törvény

az ingatlan-nyilvántartásról

Módosítja: 2014. évi CVI. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

1952. évi III. törvény

a polgári perrendtartásról

Módosítja: 2014. évi CIX. tv.

Hatályos: 2015. 02. 01.

 

2010. évi LXXXVII. törvény

a Nemzeti Földalapról

Módosítja: 2014. évi CXI. tv.

Hatályos: 2015. 03. 01.

 

373/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet

a földhivatalok, valamint a Földmérési és Távérzékelési Intézet feladatairól, illetékességi területéről, továbbá egyes földhivatali eljárások részletes szabályairól

Hatályos: 2015. 01. 01., 2015. 03. 01., 2015. 06. 01.

 

356/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet

a földhasználati nyilvántartás részletes szabályairól

Módosítja: 373/2014. (XII. 31.) Korm. r.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

38/2014. (II. 24.) Korm. rendelet

a földművesekről, a mezőgazdasági termelőszervezetekről, valamint a mezőgazdasági üzemközpontokról vezetett nyilvántartás részletes szabályairól

Módosítja: 373/2014. (XII. 31.) Korm. r.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

387/2014. (XII. 31.) Korm. rendelet

az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 01. 30.

 

14/2014. (XII. 31.) MvM rendelet

az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 01. 30.

 

53/2014. (XII. 31.) NGM rendelet

az árfolyamgáttal és a forintra átváltással egyaránt érintett fogyasztói kölcsönszerződés futamidejének módosításáról

Hatályos: 2015. 02. 01.

 

176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet

az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról

Módosítja: 387/2014. (XII. 31.) Korm. r.

Hatályos: 2015. 01. 30.

 

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet

az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

Módosítja: 14/2014. (XII. 31.) MvM r.

Hatályos: 2015. 01. 30.


 
JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK

58/2014. (XII. 17.) MNB rendelet

a fogyasztói kölcsönszerződések érvénytelen szerződéses kikötéseire tekintettel szükséges elszámoláshoz, valamint a fogyasztói kölcsönszerződések módosulásához kapcsolódó fogyasztóvédelmi rendelkezésekről

Hatályos: 2014. 12. 18., 2015. 02. 01.

 


 

21/1997. (III. 12.) FM-HM együttes rendelet

a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló 1996. évi LXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról

Módosítja: 39/2014. (XII. 18.) FM r.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet

az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény végrehajtásáról

Módosítja: 39/2014. (XII. 18.) FM r.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet

a lakáscélú állami támogatásokról

Módosítja: 331/2014. (XII. 18.) Korm. r.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

134/2009. (VI. 23.) Korm. rendelet

a fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról

Módosítja: 331/2014. (XII. 18.) Korm. r.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet

a lakásépítési támogatásról

Módosítja: 331/2014. (XII. 18.) Korm. r.

Hatályos: 2015. 07. 01.

 


 

341/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet

az otthonteremtési kamattámogatásról

Módosítja: 331/2014. (XII. 18.) Korm. r.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 


 

2003. évi XCII. törvény

az adózás rendjéről

Módosítja: 2014. évi XCII. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01., 2015. 02. 01.

 

1996. évi LXXXV. törvény

az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról

Módosítja: 2014. évi XCIII. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

1997. évi CXLI. törvény

az ingatlan-nyilvántartásról

Módosítja: 2014. évi XCIII. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01., 2015. 06. 01.

 

2001. évi XXXV. törvény

az elektronikus aláírásról

Módosítja: 2014. évi XCIII. tv.

Hatályos: 2014. 12. 31.

 

1997. évi LXXVIII. törvény

az épített környezet alakításáról és védelméről

Módosítja: 2014. évi XCVIII. tv.

Hatályos: 2014. 12. 26.

 

2013. évi CCXXIX. törvény

egyes törvények területrendezéssel összefüggő módosításáról

A törvény 18. §-a nem lép hatályba a 2014. évi XCVIII. törvény 7. §-a alapján.

 

14/1991. (XI. 26.) IM rendelet

a közjegyzői díjszabásról

Módosítja: 20/2014. (XII. 23.) IM r.

Hatályos: 2015. 02. 01.

 

8/2001. (IV. 27.) IM rendelet

a bírósági végrehajtási eljárásban felszámítandó általános költségátalány megfizetésének szabályairól

Módosítja: 20/2014. (XII. 23.) IM r.

Hatályos: 2014. 12. 24.

 

21/2006. (V. 18.) IM rendelet

a cégbejegyzési eljárás és a cégnyilvántartás egyes kérdéseiről

Módosítja: 20/2014. (XII. 23.) IM r.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

29/2010. (XII. 31.) KIM rendelet

a hagyatéki eljárás egyes cselekményeiről

Módosítja: 20/2014. (XII. 23.) IM r.

Hatályos: 2014. 12. 24.

 

11/2012. (II. 29.) KIM rendelet

a civil szervezetek bírósági eljárásokban alkalmazandó űrlapjairól

Módosítja: 20/2014. (XII. 23.) IM r.

Hatályos: 2014. 12. 24.

 

13/2012. (III. 1.) KIM rendelet

a felszámolási eljárásban közzétételre kerülő bírósági végzések kivonatának tartalmi elemeiről

Módosítja: 20/2014. (XII. 23.) IM r.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

40/2012. (VIII. 30.) KIM rendelet

az önálló bírósági végrehajtó eljárásában alkalmazandó elektronikus kézbesítési rendszer működtetésének részletes szabályairól

 

Módosítja: 20/2014. (XII. 23.) IM r.

Hatályos: 2014. 12. 24., 2015. 01. 10.

 

58/2012. (XII. 28.) KIM rendelet

a civil szervezetek nyilvántartásával összefüggésben a bírósági eljárásokban érvényesülő ügyviteli és iratkezelési szabályokról

Módosítja: 20/2014. (XII. 23.) IM r.

Hatályos: 2014. 12. 24., 2015. 01. 01., 2015. 03. 01.

 

12/2014. (II. 28.) KIM rendelet

egyes cégjogi és civil eljárásjogi rendeleteknek az új Ptk.

hatálybalépésével összefüggő módosításáról és egyéb igazságügyi tárgyú rendeletek módosításáról

Módosítja: 20/2014. (XII. 23.) IM r.

Hatályos: 2014. 12. 24.

 

18/2014. (III. 13.) KIM rendelet

a hitelbiztosítéki nyilvántartás részletes szabályainak megállapításáról

Módosítja: 20/2014. (XII. 23.) IM r.

Hatályos: 2015. 01. 01., 2015. 03. 15.


 
TÁJÉKOZTATÁS

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Földhivatala 2014. április 09. napján nagy érdeklődéssel kísért, egész napos Földügyi Fórumot tartott a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggésben a földhivatali eljárásokat érintő változásokról a www.csmkh.hu honlapon olvashatnak bővebben.


 
JOGSZABÁLYVÁLTOZÁS

53/2014. (XII. 10.) MNB rendelet

a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseinek érvénytelen szerződéses kikötéseire tekintettel szükséges elszámolás módszertanának általános szabályairól szóló 42/2014. (XI. 7.) MNB rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 12. 11.

 

54/2014. (XII. 10.) MNB rendelet

a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseinek érvénytelen szerződéses kikötéseire tekintettel szükséges elszámolás módszertanának különös szabályairól

Hatályos: 2014. 12. 11.

 

55/2014. (XII. 10.) MNB rendelet

a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseinek érvénytelen szerződéses kikötéseire tekintettel szükséges elszámolás során alkalmazott becslési eljárásról és az elszámolás pénzügyi teljesítésének időpontjáról

Hatályos: 2014. 12. 11.

 

42/2014. (XI. 7.) MNB rendelet

a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseinek érvénytelen szerződéses kikötéseire tekintettel szükséges elszámolás módszertanának általános szabályairól

Módosítja: 53/2014. (XII. 10.) MNB r.

Hatályos: 2014. 12. 11.


 
JOGSZABÁLYVÁLTOZÁS

12/2014. (XII. 16.) IM rendelet

a büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartott

elítéltekkel és egyéb jogcímen fogvatartottakkal kapcsolatos

kártérítési eljárás szabályairól

 

Hatályos: 2015. 01. 01.


 
TÁJÉKOZTATÁS

A Szegedi Ügyvédi Kamara új e-mail címe 2015. január 01-től:

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


 
Nyomtatványok bírósági közvetítés lefolytatásához

Tájékoztatom a Kollégákat, hogy a bírósági közvetítéshez szükséges nyomtatványok a kamarában (a hét közepétől) beszerezhetők. 
Jogszabályváltozások

 

9/2014. (XII. 12.) IM rendelet

a szabadságvesztés és az elzárás kezdő és utolsó napjának megállapításáról

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

2007. évi CXXIX. törvény

a termőföld védelméről

Módosítja: 2014. évi LXXXVI. tv.

Hatályos: 2015. 01. 11.


 
JOGSZABÁLYVÁLTOZÁS

1952. évi III. törvény

a polgári perrendtartásról

Módosítja: 2014. évi LXXV. tv.

Hatályos: 2014. 12. 20.

 

1990. évi XCIII. törvény

az illetékekről

Módosítja: 2014. évi LXXV. tv.

Hatályos: 2014. 12. 20.

 

1991. évi XLIX. törvény

a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról

Módosítja: 2014. évi LXXV. tv.

Hatályos: 2014. 12. 20.

 

1996. évi LXXXV. törvény

az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény módosításáról, valamint a hiteles tulajdonilap-másolat igazgatási szolgáltatási díjáról

Módosítja: 2014. évi LXXVII. tv.

Hatályos: 2015. 02. 01.

 

2014. évi XL. törvény

a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014. évi XXXVIII. törvényben rögzített elszámolás szabályairól és egyes egyéb rendelkezésekről

Módosítja: 2014. évi LXXVIII. tv.

Hatályos: 2014. 12. 06.


 
Visszavont igazolványok

Az alábbi igazolványokat vonta vissza a Szegedi Ügyvédi Kamara és selejtezésre átadta az Állami Nyomdának.

 

DR. JÁVOR ZOLTÁN                                 Ü-107431 azonosító számú, 16-017415 nyt.sz.

DR. MÁNDOKI KATALIN                        Ü-107637 azonosító számú, 16-017118 nyt. sz.

DR. SZEPESI ÉVA                                      Ü-102724 azonosító számú,  16-017273 nyt. sz.

DR. KISZNYÉR-SZŰRÖS ORSOLYA     ÜJ-206199, 16-017795 azonosító számú, VÜJ-926199

DR. BALOGH NELLI                                 ÜJ-206633, 16-017804  azonosító számú, VÜJ-926633

DR. CSÜLLÖG IMRE                                 ÜJ-203662, 16-017673 azonosító számú, VÜJ-923662

DR. PALA TÜNDE                                     ÜJ-206433, 16-017705 azonosító számú, VÜJ-926433

DR. KRIZSÁN SZILÁRD                          ÜJ-203496, 16-017124 azonosító számú, VÜJ-923496

IFJ. DR. VARGA IMRE                              ÜJ-205791, 16-017724 azonosító számú, VÜJ-925971


 
A kamara decemberi nyitva tartása

Tájékoztatjuk, hogy a kamara 2014. december 19-ig tart nyitva.

Legközelebbi ügyfélfogadás 2015. január 05. (hétfő)


 
JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK

1/2014. (XI. 3.) MÜK szabályzat

a letét- és pénzkezelés, valamint a letétnyilvántartás részletes szabályairól

Hatályos: 2015. 05. 01.

 

4/1999. (III. 1.) MÜK szabályzat

az ügyvédek letét- és pénzkezeléséről

Hatályon kívül helyezi: 1/2014. (XI. 3.) MÜK sz.

Hatályos: 2015. 05. 01.

 
MEGHÍVÓ

Évbúcsúztató fogadás


 
MEDIÁCIÓS KÉPZÉS IDŐPONTJA

Tisztelt Kartársak !

Tájékoztatásul közlöm, hogy 2014. december 4-én ( csütörtökön) 16 órakor a kamarában kerül megrendezésre a "Bírósági Mediálásról" című előadás.


Előadó: Dr. Pintérné Dr. Pipicz Gizella bírónő

Üdvözlettel: Dr. Kertész József elnök


 
JOGSZABÁLYVÁLTOZÁS

2012. évi C. törvény

a Büntető Törvénykönyvről

Módosítja: 2014. évi LXV. tv.

Hatályos: 2014. 12. 21.

 

1994. évi LIII. törvény

a bírósági végrehajtásról

Módosítja: 2014. évi LXVI. tv.

Hatályos: 2014. 12. 06.


 
JOGSZABÁLYVÁLTOZÁS

1995. évi CXVII. törvény

a személyi jövedelemadóról

Módosítja: 2014. évi LXXIV. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01., 2016. 01. 01., 2018. 01. 01.

 

1996. évi LXXXI. törvény

a társasági adóról és az osztalékadóról

Módosítja: 2014. évi LXXIV. tv.

Hatályos: 2014. 11. 27., 2015. 01. 01.

 

2002. évi XLIII. törvény

az egyszerűsített vállalkozói adóról

Módosítja: 2014. évi LXXIV. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

2012. évi CXLVII. törvény

a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

Módosítja: 2014. évi LXXIV. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

2007. évi CXXVII. törvény

az általános forgalmi adóról

Módosítja: 2014. évi LXXIV. tv.

Hatályos: 2014. 11. 27., 2015. 01. 01., 2015. 07. 01., 2016.

01. 01.

 

1990. évi XCIII. törvény

az illetékekről

Módosítja: 2014. évi LXXIV. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

2003. évi XCII. törvény

az adózás rendjéről

Módosítja: 2014. évi LXXIV. tv.

Hatályos: 2014. 11. 27., 2015. 01. 01., az adópolitikáért felelős miniszternek, az Európai Bizottság elutasító határozata meghozatalának napját magában foglaló egyedi határozata Magyar Közlönyben való közzétételét követő 15. naptól.


 
A MÜK Elnökségének szakmai álláspotja
Jogértelmezés / Szakmai Bizottság álláspontja a szerződésszerkesztő ügyvédnek a szerződéshez kapcsolódó illeték- és adókövetkezményekről történő tájékoztatási kötelezettségéről 
JOGSZABÁLYVÁLTOZÁS

1990. évi XCIII. törvény

az illetékekről

Módosítja: 2014. évi LXXII. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

1998. évi XI. törvény

az ügyvédekről

Módosítja: 2014. évi LXXII. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

1998. évi XIX. törvény

a büntetőeljárásról

Módosítja: 2014. évi LXXII. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

2012. évi C. törvény

a Büntető Törvénykönyvről

Módosítja: 2014. évi LXXII. tv.

Hatályos: 2015. 01. 01.

 

1990. évi XCIII. törvény

az illetékekről

Módosítja: 2014. évi LXXIII. tv.

Hatályos: 2015. 01. 10., 2015. 01. 11.

 

1991. évi XLIX. törvény

a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról

Módosítja: 2014. évi LXXIII. tv.

Hatályos: 2014. 11. 26., 2015. 01. 02.

 

1994. évi LIII. törvény

a bírósági végrehajtásról

Módosítja: 2014. évi LXXIII. tv.

Hatályos: 2014. 11. 26., 2015. 01. 10., 2015. 03. 01.

 

2010. évi XXXVIII. törvény

a hagyatéki eljárásról

Módosítja: 2014. évi LXXIII. tv.

Hatályos: 2014. 11. 26.

 

2010. évi CLXXXIV. törvény

a bíróságok elnevezéséről, székhelyéről és illetékességi területének meghatározásáról

Módosítja: 2014. évi LXXIII. tv.

Hatályos: 2014. 11. 26.

 

2011. évi CLXXXI. törvény

a civil szervezetek bírósági nyilvántartásáról és az ezzel összefüggő eljárási szabályokról

Módosítja: 2014. évi LXXIII. tv.

Hatályos: 2014. 11. 26., 2016. 01. 01.


 
JOGSZABÁLYVÁLTOZÁS

34/2014. (XI. 14.) AB határozat

a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014. évi XXXVIII. törvény egésze, valamint egyes rendelkezései alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezések elutasításáról.


 
ÜGYVÉDJELÖLTI OKTATÁS

Időpont: 2014. november hó 28. 9 óra

Helye: Szegedi Ügyvédi Kamara (6722 Szeged, Gutenberg u. 4.)

Téma: Etikai szabályzat

Előadók: A Szegedi Ügyvédi Kamara etikai bizottságának tagjai

 

Felhívom az ügyvédjelöltek figyelmét, hogy az oktatáson a megjelenés kötelező!

Kérem, hogy az etikai szabályzatból mindenki készüljön fel!

 

dr. Török Béla

Elnökhelyettes


 
JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK

2013. évi CCXII. törvény

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról

Módosítja: 2014. évi LV. tv.

Hatályos: 2014. 11. 17.


 
ORSZÁGOS PERBESZÉDVERSENY SZEGEDI DÍJAZOTTJAI

A 2014. november 5-én, Budapesten megrendezett országos perbeszédversenyen a Szegedi Ügyvédi Kamarát dr. Császi Zsüliet és dr. Szabó István ügyvédjelölt képviselte, kiváló eredménnyel.

 

Dr. Szabó István I.,

dr. Császi Zsüliet III.

helyezést ért el.

 

Mindkét versenyzőnek gratulálunk és további sikereket kívánunk.

 

Dr. Kertész József                                          Dr. Török Béla

elnök                                                            elnökhelyettes


 
JÓTÉKONYSÁGI EST

„ A BOHÓC A KIRÁLY”

2014.december 8. hétfő 19 óra SZEGEDI KISSZÍNHÁZ

 

Rendező: Dr.Magyarossy József

„Megszülettünk hirtelen,

egyikünk sem kérte,

Kérve kérünk szép jelen:

Meg ne büntess érte.” (Devecseri Gábor)

 

Jótékonysági est az SZTE Gyermekklinika Szegedi Gyermekszívek Gyógyításáért Alapítvány javára.Emlékezve Dajka Margitra,Márkus Lászlóra,Chaplinre és Michel Legradra.

 

Részvétel 5.000.-Ft/fő melyről az Alapítvány igazolást ad ki mint közhasznú szervezet.

Belépő: Tf:321-738 Magyarossy Ügyvédi Iroda 6722 Szeged Mikszáth K. u.16.ill. Alapítvány

SZTE Gyermekklinika Tf. 545-129


 
ELNÖKSÉGI ÜLÉS

A Szegedi Ügyvédi Kamara 2014. november 26-án, szerdán 18 órakor tartja soron következő elnökségi ülését.

Kérem, hogy az elnökségnek címzett beadványokat legkésőbb 2014. november 17-ig (hétfő) jutassák el a kamara titkárságára.

 

Dr. Kertész József elnök


 
Területi perbeszédverseny – 2014. október 14.

1. helyezett: Dr. Szabó István ügyvédjelölt /Kardos, Pető, Törőcsik Társas ÜI./

Megosztott 2. helyezett: Dr. Császi Zsüliet /Papp és Tóth ÜI./

Dr. Gálosi Gyula /Halász ÜI./

 

Regionális perbeszédverseny – 2014. október 31.

1. helyezett: Dr. Szabó István ügyvédjelölt /Szegedi Ügyvédi Kamara/

2. helyezett: Dr. Császi Zsüliet /Szegedi Ügyvédi Kamara/

3. helyezett: Dr. Váriné dr. Balogh Csilla /Békés Megyei Ügyvédi Kamara/

 


 

 
„ Az új Btk.- immár a gyakorlat fényében”

címmel meghirdetett szakmai előadás sorozatunk meghívóját és jelentkezési lapját.

Időpontok:

2014. november 21-22. - Általános részi előadások

2014. november 28-29. - Különös részi előadások

Helyszín:

SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, Szeged, Tisza Lajos krt. 54.

Meghívó, jelentkezési lap


 
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

GYIK 
LexPraxis Polgári Jogi Online Tudástár

Megrendelő lap


 
Első Országos Jogász Bridzsverseny

Kedves Elnök Asszonyok, és Elnök Urak!

Felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy 2014. november 8. napján megrendezésre kerül az Első Országos Jogász Bridzsverseny Budapesten. A verseny meghívóját mellékelten megküldjük.

Tekintettel arra, hogy a MÜK  által az ügyvédek részére megküldött tájékoztatónak vidéken kevés visszhangja volt, arra kérünk Benneteket, hogy a helyi szokásoknak megfelelően hívjátok fel ügyvéd- és más jogászkollégáink figyelmét a bridzsversenyre. Valószínűleg Ti ismeritek a területi kamaránál bejegyzett ügyvédek, ügyvédjelöltek vagy más hivatásrendek tagjainak bridzs iránti érdeklődését. Külföldi jogászok is jelentkezhetnek a versenyre.

A verseny fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök úr, aki feleségével párban indul a versenyen.

Az eredeti versenykiírásban nem szerepel, de lehetővé tesszük, hogy minden jelentkező, aki mesterponttal nem rendelkezik, egy mesterponttal szintén nem rendelkező partnerrel nevezzen, akkor is, ha a partner nem jogász.

A jelentkezéseket 2014. október 31-ig várjuk a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre.

Bármelyik jelentkező részére további felvilágosítást tudunk adni: dr. Halmos Tamás a 06/20/9640840-es, illetőleg dr. ifj. Vég Tibor a 06/20/9453357-es számon.

A meghívóból ugyan nem derül ki, de a verseny helyszínén szálláslehetőség is rendelkezésre áll kb. 9.000 Ft/fő/éj árért.

Segítő közreműködéseteket megköszönve, üdvözlettel:


dr. Halmos Tamás        dr. ifj. Vég Tibor
szervezők

Meghívó


 
Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja

Tisztelt Kartársak!

A Szegedi Törvényszék szervezésében a mellékletként megküldött Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja c. rendezvénysorozatra kerül sor.

Kérem a tisztelt tagságot, hogy akit a rendezvény érdekel, haladéktalanul jelezze elektronikus úton a kamara e-mailcímén.

 

Tisztelettel:

Dr. Kertész József

elnök

Maghívó, Program

 


 

 
JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK

2014. évi XL. törvény

a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014. évi XXXVIII. törvényben rögzített elszámolás szabályairól és egyes egyéb rendelkezésekről

Hatályos: 2014. 10. 15., 2014. 11. 01.

 

3/2014. Polgári jogegységi határozat

mérsékelt összegű felügyeleti illeték viselésére kötelezése annak a cégnek, amely a cégbíróság törvényességi felügyeleti eljárásában megjelölt törvénysértő állapotot nem vitatja, határidőben megszünteti, illetve a törvényes működést helyreállítja

1995. évi CXVII. törvény

a személyi jövedelemadóról

Módosítja: 2014. évi XL. tv.

Hatályos: 2014. 11. 01.

 

1996. évi LXXXI. törvény

a társasági adóról és az osztalékadóról

Módosítja: 2014. évi XL. tv.

Hatályos: 2014. 11. 01.


 
Mi következik az új Ptk. után?

Meghívó


 
JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK

251/2014. (X. 2.) Korm. rendelet

a külföldiek mező- és erdőgazdasági hasznosítású földnek nem minősülő ingatlanokat érintő tulajdonszerzéséről

Hatályos: 2014. 10. 03.


 
JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK

1993. évi LXXVIII. törvény

a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról

Módosítja: 2014. évi XXXIX. tv.

Hatályos: 2014. 09. 30.

 

1996. évi LXXXI. törvény

a társasági adóról és az osztalékadóról

Módosítja: 2014. évi XXXIX. tv.

Hatályos: 2014. 10. 07.

 

1998. évi XI. törvény

az ügyvédekről

Módosítja: 2014. évi XXXIX. tv.

Hatályos: 2014. 09. 30.

 

2011. évi CVIII. törvény

a közbeszerzésekről

Módosítja: 2014. évi XXXIX. tv.

Hatályos: 2014. 09. 30.


 
JOGSZABÁLYVÁLTOZÁSOK

13/2014. (IX. 25.) FM rendelet

az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény végrehajtásáról szóló 109/1999. (XII. 29.) FVM rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 09. 28.


 
FELHÍVÁS!

Ügyvédjelöltek részére

A Szegedi Ügyvédi Kamara ügyvédjelöltek részére perbeszédversenyt rendez büntető ügyszakban.

A verseny időpontja: 2014. október hó 17. 9 óra

Helye: a Kamara székhelye, 6722 Szeged, Gutenberg u.4.

Jelentkezési határidő: 2014. október hó 10. 12 óra

Felhívom az ügyvédjelölteket, hogy a fenti határidőig jelentkezzenek személyesen, írásban vagy e-mailben a versenyre, mely jelentkezések után 2014. október hó 13-án a választható jogeseteket megküldjük a versenyzők részére.

A verseny első három helyezettje díjazásban részesül és továbbjut a területi döntőbe, amely 2014. október hó 31-én Szegeden kerül megrendezésre.

A verseny díjai:

 

  • I. hely: bruttó 50.000,- Ft
  • II. hely: bruttó 30.000,- Ft
  • III. hely: bruttó 20.000,- Ft

 

Várjuk minél több ügyvédjelölt jelentkezését!

Szeged, 2014. szeptember hó 24.

Jó versenyzést és sok sikert kívánva:

Dr. Török Béla
elnökhelyettes


 
ELNÖKSÉGI ÜLÉS

A Szegedi Ügyvédi Kamara 2014. október 07-én, kedden 18 órakor tartja soron következő elnökségi ülését.

Kérem, hogy az elnökségnek címzett beadványokat legkésőbb 2014. szeptember 29-ig (hétfő) jutassák el a kamara titkárságára.

 

Dr. Kertész József elnök


 
SEGÉDLET ÜGYVÉDEK RÉSZÉRE CIVIL SZERVEZETEK ÜGYEIVEL KAPCSOLATBAN

A segédlet itt található: http://szegeditorvenyszek.birosag.hu/node/334


 
Tájékoztatás

Iparjogvédelmi Szakértői Testület tájékoztatója


 
FELHÍVÁS!

Tisztelt Kollegák!

Haladéktalanul kérem, azon kollegák jelentkezését, akik büntető ügyekben a Szegedi Ítélőtáblán , a Szegedi Törvényszéken, és a Szegedi Járásbíróság előtt meghatalmazott vagy kirendelt ügyvédek akadályoztatása esetén helyettesítést a bíróság felhívására ellátnának.

Soron kívüli jelentkezésüket várva;

Tisztelettel: Dr. Kertész József elnök


 
TÁJÉKOZTATÁS

Tisztelt Kartársak! 

Tisztelettel tájékoztatom az ügyvédi hivatásrend tagjait, hogy a Szegedi Járásbíróság polgári és büntető irodája minden szerdán 13-15 óra között kizárólag ügyvédek részére tart ügyfélfogadást.

Tisztelettel: Dr. Kertész József elnök


 
TÁJÉKOZTATÁS

Tisztelt Kartársak!

A Minisztérium átirata szerint az alábbiak megtartására hívom fel a szíves figyelmüket.  Az adásvételi szerződésekben az állag vevő tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartásba  történő bejegyzéséhez a feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulást az eladó adja, míg a haszonélvezeti jogot vevő haszonélvezeti jogának bejegyzéséhez a vevő feltétlen és visszavonhatatlan hozzájárulása szükséges a saját tulajdonára bejegyezendő haszonélvezeti jog  ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzéséhez. 

Kérem hogy a tisztelt kollegák a fentiek figyelembe vételével járjanak el az adásvételi szerződéseknél.

Tisztelettel: Dr. Kertész József elnök


 
További cikkeink...
<< Első < Előző 1 2 3 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 3