Hírek

Tisztelt Kolleganők, Tisztelt Kollegák!

Dr. Tóth M Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke tájékoztatott arról, hogy az Országos Rendőr-főkapitány Bűnügyi Igazgatósága 2024. májusában felmérte a vármegyei tapasztalatokat a védőkirendelésekkel kapcsolatban.

A Csongrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbi megállapításokat tette:

Az új Be. védőkre vonatkozó szabályainak változása miatt Csongrád-Csanád Vármegyében a Szegedi Ügyvédi Kamara tagjai részéről olyan magatartást nem tapasztaltak, amely a nyomozások időszerűségét hátrányosan befolyásolta volna. A kamara és a főkapitányság vezetése között a kapcsolat hagyományosan konstruktívnak tekinthető.

A MÜK weblapján előre közzéteszik a tárgyhónapban és az azt követő hónapra vonatkozó védői beosztást, így halasztást nem tűrő esetben már előre lehet tudni az ügyeletes védő személyét, elérhetőségeit, ezzel is meggyorsítva az elektronikus kirendelésre adandó MÜK válaszban közölteket. Amennyiben a kirendelt védő nem elérhető, vagy egyéb okból nem tud megjelenni az eljárási cselekményen, úgy a területi kamara weblapján feltalálható és kirendelhető ügyvédek közül eddig minden esetben megoldható volt a helyettes védő kirendelése, részvételének biztosítása.

Amennyiben a nyomozás teljesítése során a kirendelt/meghatalmazott védő részéről az eljárás elhúzására okot adó indítvány kerül benyújtásra, úgy azt indokolt határozattal elutasítjuk, biztosítva a jogorvoslati jogosultságot, illetőleg minden esetben felhívjuk a figyelmét a Be. 80.§ (1) és (3) bekezdésben foglalt jogkövetkezményekre (ismételt megalapozatlan indítvány esetén rendbírság kiszabásának a lehetősége). Rendbírság kiszabására e tárgyban nem került sor a vármegye illetékességi területén.

Álláspontom szerint az ügyiratok megismeréséhez kötött időköz - Be. 352.§ (1) és (2) bekezdés – vonatkozásában merülhet fel időszerűségi probléma. Amennyiben nem folyamatos, vagy egyes iratok esetében az iratmegismerés korlátozva volt, úgy a gyanúsított és védője rendszerint él az időköz adta lehetőséggel, azaz 1 hónappal automatikusan meghosszabbodik az eljárási

Ha valakinek ezzel kapcsolatban észrevétele vagy bármiféle javaslata van, akkor azt Szegedi Ügyvédi Kamara részére, az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mailcímre megküldeni szíveskedjék.

Szeged, 2024. május 27.

 

Tisztelettel:

dr. Török Béla

elnök