Hírek

A Magyar Helsinki Bizottság évek óta szervez ingyenes ügyvédi képzési programokat azokon a területeken, melyeken munkatársai évtizedes szakértelemmel rendelkeznek. A szervezet a Magyar Ügyvédi Kamaránál akkreditált Képzési Hely, így 2021. óta az ügyvédi továbbképzési rendszerben is nyilvántartott, kreditpontért végezhető képzési eseményeket, szakmai eszmecseréket és konferenciákat tart.

A Holland Emberi Jogi Alap támogatásának jóvoltából 2023 őszén két újabb ingyenes ügyvédi továbbképzési programot indítunk, melyek nyilvántartásba vétele a MÜK OAB-nál jelenleg folyamatban van. Arra szeretném kérni Elnök Urat, hogy ezt a felhívást a kamarai hírlevélben tegyék közzé, hogy minden érdeklődő ügyvéd értesülhessen az eseményekről.

A képzési eseményeket a Budapesti Ügyvédi Kamarában rendezzük meg az alábbi két témában:  

1)      Az emberi „szavahihetőség” értékelése a közigazgatási és bírósági eljárásokban – 4 órás tanfolyam (várhatóan 4 kreditért)

A tanfolyam témája: Egy kérelmező, peres fél, tanú vagy terhelt szavahihetősége számos eljárásban játszik kulcsszerepet a büntetőeljárásoktól a családjogi- és menekültügyekig. A Magyar Helsinki Bizottság és egy nemzetközi szakértői csapat által eredetileg a menedékjog területére kifejlesztett, és mára több kontinensen használt multidiszciplináris oktatási módszertan megmutatja, hogy a mai tudományos ismeretek alapján milyen tényezők befolyásolják az ember képességét múltbeli események felidézésére és azok kommunikálására egy jogi eljárásban. A képzés számos gyakorlati példán és kutatási eredményen keresztül mutatja be az emberi emlékezet működésének sajátosságait és korlátait, a múltbeli traumák viselkedésre gyakorolt hatását, és a nyelvi, valamint kulturális különbségekből fakadó kommunikációs zavarokat. A módszertan külön figyelmet fordít a tudomány által nem igazolt (sőt cáfolt), mégis közkeletű tévhitek eloszlatására, valamint az uniós jogból fakadó jogi normák bevezetésére, amelyek csökkenthetik a szavahihetőség megítélésével kapcsolatos tévedések kockázatát.

Két csoportot indítunk ebben a témában, az alábbi időpontokban:

o 1. csoport: 2023. október 18. 14:00 és 18:00 között

o 2. csoport: 2023. október 19. 14:00 és 18:00 között

2)       A tisztességes tárgyaláshoz való jog a büntetőeljárásokban – a strasbourgi és a luxembourgi bíróság gyakorlata – 3 órás tanfolyam (várhatóan 3 kreditért).

A tanfolyam témája: A háromórás, gyakorlatorientált képzés betekintést nyújt az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB), valamint az Európai Unió Bíróságának (EUB) a tisztességes büntetőeljárással kapcsolatos joggyakorlatába. A képzés, amelynek során az elméleti bevezetést jogesetmegoldások követik, különös hangsúlyt fektet a magyar gyakorlatban jelentőséggel bíró problémákra és döntésekre. A strasbourgi eljárás és az EUB előtt folyó előzetes döntéshozatali eljárás menetének és a magyar relevanciájának rövid, gyakorlatias áttekintése után a következő témákról esik részletesebben szó: (1) elhúzódó eljárás és az azért igényelhető strasbourgi kompenzáció; (2) a fegyverek egyenlősége; (3) felkészülés a védekezésre, különös tekintettel az iratok és bizonyítékok megismerésére; (4) az ártatlanság vélelme, ideértve a bíróság előtti megjelenés körülményeit, így pl. a vádlott megbilincselését is; (5) a hallgatáshoz való jog; (6) a védőhöz való jog és az erre vonatkozó tájékoztatás kötelezettsége; (7) az indokolt döntéshez való jog.

Két csoportot indítunk ebben a témában, az alábbi időpontokban:

o 1. csoport: 2023. október 26. 15:00 és 18:00 között

o 2. csoport: 2023. november 20. 15:00 és 18:00 között

Regisztrálni október 10-ig a következő űrlapon lehet: https://forms.gle/VVD1KPFoN5Z4nz2t9

Kérem, tegye lehetővé, hogy a kamarai hírlevélben eljuthasson ez az információ és űrlap az érdeklődő kollégákhoz.

Szíves együttműködését előre is köszönöm.

Budapest, 2023. szeptember 20.

Tisztelettel:

x.png

Dr. Kádár András Kristóf

társelnök

Magyar Helsinki Bizottság

Magyar Helsinki Bizottság | Hungarian Helsinki Committee

Hungary, 1074 Budapest, Dohány utca 20.

+361 321 4141 | www.helsinki.hu