Hírek

 

Tisztelt Ügyvédnő! Tisztelt Ügyvéd Úr!

 

A Magyar Helsinki Bizottság az Európai Unió támogatásával több tagállamban kutatást folytat, melyben azt vizsgáljuk, hogy milyen mértékben értik vagy nem értik meg a büntetőügyek terheltjei az eljárási jogaikról történő kioktatást – ahogyan az a jelenlegi szövegezéssel történik (hazai viszonylatban ez a nyomozó hatóság és az előzetes letartóztatást foganatosító intézet formanyomtatványát jelenti). A kutatás alapján javaslatot teszünk arra, hogy miként lehet a büntetőeljárások terheltjeit közérthetően tájékoztatni a jogaikról, a javaslatainkat az Európai Bizottság elé tárjuk.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a tényleges megértés nem csupán a szövegezés, hanem sok egyéb körülmény függvénye (pl. tényleg megtörténik-e a kioktatás, milyenek a kihallgatás körülményei, jelen van-e a védő stb.), azonban ebben a kutatásban csak a szöveg érthetőségére tudunk koncentrálni.

Munkánkat jelentősen segítené az alábbi rövid (kb. 10 perc alatt kitölthető) internetes kérdőív megválaszolásával. Kérjük, a kérdőívet csak akkor töltse ki, ha legalább alkalmanként foglalkozik büntető ügyekkel. A kitöltés során fontos, hogy olyan terhelthelyzetét tartsa szem előtt,

-       aki első alkalommal hallja a kioktatást, és

-       akinek a jogai és kötelezettségei ismertetésekor nem volt jelen a

védője, vagy vele nem tudott konzultálni.

A kérdőív anonim, az Ön személyes adatait nem rögzítjük csak abban az esetben, ha hozzájárul a személyes interjú készítéséhez.

A kérdőívet itt érheti el: http://goo.gl/forms/WPNIZTXe58 Azt kérjük, hogy legkésőbb december 31-ig töltse ki.

 

Értékes közreműködését ezúton is köszönjük!

 

Magyar Helsinki Bizottság,

Bencze Mátyás