Hírek

 

KEDVES KOLLÉGÁK!

AZ ESETLEGES FÉLREÉRTÉSEK ELKERÜLÉSÉRE – A NAVVAL FOLYTATOTT KONZULTÁCIÓ ALAPJÁN - TÁJÉKOZTATOM AZ ÜGYVÉDI IRODÁKAT, HOGY A KAMARAI BEJELENTÉSEN ÉS HONLAPON TÖRTÉNŐ KÖZZÉTÉTELEN  KÍVÜL, SEMMILYEN MÁS BEJELENTÉSI , ILLETVE KÖZZÉTÉTELI KÖTELEZETTSÉGGEL SEM EDDIG SEM EZT KÖVETŐEN  NEM TARTOZNAK, MIVEL  A CÉGINFORMÁCIÓS SZOLGÁLATNÁL A KÖZZÉTÉTELI KÖTELEZETTSÉG CSAK A CÉGBÍRÓSÁGON NYILVÁNTARTOTT VÁLLALKOZÁSOKAT TERHELI.

Idézem a hivatkozott jogszabály helyet:

224/2000. (XII. 19.) Korm. rendelet

a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Tv.) 178. §-a (1) bekezdésének c) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Kormány a következőket rendeli el:

A rendelet célja és hatálya

1. § A rendelet meghatározza azokat a sajátos szabályokat, amelyek - egyéb jogszabályi előírásból következően - eltérnek a vállalkozókra előírt szabályoktól, de nem ellentétesek a Tv. alapelveivel.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Tv. 3. §-a (1) bekezdésének 4. pontjában felsorolt egyéb szervezetek közül:

a) a lakás, a nyugdíjasház, az üdülő, a személygépkocsitároló, a műhely vagy üzlethelyiség építő- és fenntartó szövetkezetre (a továbbiakban: lakásszövetkezet),

b) a társasházra,

c)[1] az egyesületre (ide értve a sportszövetségeket is), az alapítványra (a továbbiakban együtt: civil szervezet),

d) a köztestületre,

e)[2] a közalapítványra,

f)[3] az ügyvédi irodára, a szabadalmi ügyvivő irodára, a végrehajtói irodára, a közjegyzői irodára,

g)[4]

h)[5] a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapra,

i) a Munkavállalói Résztulajdonosi Program keretében létrejött szervezetre,

j) a víziközmű társulatra,

k) a külön jogszabályban meghatározott, jogi személynek minősülő egyéb szervezetre,

l)[6] a c)-e) pont szerinti szervezetek jogi személyiséggel rendelkező szervezeti egységére.

m)[7]

Nyilvánosságra hozatal, letétbe helyezés, közzététel

20. §[8] (1) A cégbíróságon bejegyzett egyéb szervezet beszámolójának nyilvánosságra hozatalára a Tv. rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(2) Az a cégbíróságon be nem jegyzett egyéb szervezet, amely más jogszabály alapján (Üt. és Kamarai Szabályzat - hd megj.) ) fontosabb adatait köteles nyilvánosságra hozni, továbbá amely beszámolóját saját elhatározásából nyilvánosságra hozza, a közzétételnek - ha jogszabály másként nem rendelkezik - a Magyar Közlöny Hivatalos Értesítőjében való megjelentetésével, a székhelyén történő betekinthetőséggel vagy egyéb más, a számviteli politikájában rögzített módon tehet eleget. A közzététel határideje - ha jogszabály másként nem rendelkezik - az adott üzleti év mérleg fordulónapját követő ötödik hónap utolsó napja.

(3) A civil szervezet a beszámolót, kötelező könyvvizsgálat esetén a könyvvizsgálói záradékot vagy a záradék megadásának elutasítását is tartalmazó független könyvvizsgálói jelentéssel együtt az Ectv. szerint hozza nyilvánosságra.

(4) Az az egyéb szervezet, amely sem jogszabályból adódóan kötelezően, sem saját döntés alapján a beszámolóját könyvvizsgálóval nem vizsgáltatta felül, de valamely jogszabály alapján köteles gazdálkodása fontosabb adatait közzétenni, a beszámoló minden részén köteles feltüntetni a következő szöveget: „A közzétett adatok könyvvizsgálattal nincsenek alátámasztva.”

(5) Az (1)-(3) bekezdésben nem szereplő egyéb szervezetnek, amelynek sem nyilvánosságra hozatali, sem közzétételi, sem beszámoló letétbe helyezési kötelezettsége nincs, a beszámolóját legkésőbb az adott üzleti év mérleg fordulónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig el kell készítenie, és a jóváhagyásra jogosult testülettel el kell fogadtatnia.

 

Üdvözlettel:

Dr. Kertész József
elnök