Hírek

A NAV Központi Irányítás Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni intézményrendszert érintő operatív koordinációs tevékenysége keretei között tájékoztatást kíván nyújtani a Pénzmosás Elleni Akciócsoport (Financial Action Task Force; FATF) által a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása szempontjából kockázatosnak minősített országokról kialakított lista legfrissebb változásai tekintetében.

Az FATF saját norma- és eljárási rendjének megfelelően többszintű listát alkot a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása szempontjából kockázatosnak minősített országokról, és az egyes országok listára kerülését, illetve listáról történő lekerülését az ún. "public statement"-ek kibocsátásával hozza nyilvánosságra.

Az FATF 2019. február 22-én új "public statement"-eket adott ki, melyben foglaltak alapján az említett lista az alábbiak szerint módosult:

Az FATF többszintű listája:

1/a. csoport: ellenintézkedésekkel érintett ország: 
- Észak-Korea
1/b. csoport: olyan ország, amellyel szemben a kockázatokkal arányos, fokozott átvilágítási intézkedések alkalmazása szükséges: 
- Irán
2. csoport: azon országok, ahol a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni intézményrendszer fejlesztése, vizsgálata folyamatban van: 
- Bahama-szigetek
- Botswana
- Etiópia
- Ghána
- Jemen
- Kambodzsa (új)
- Pakisztán
- Szerbia
- Sri Lanka
- Szíria
- Trinidad és Tobago
- Tunézia

A 2019. február 22-én kiadott "public statement"-ek az alábbi linkeken érhetőek el:

Link1

Link2