Hírek

A NAV Központi Irányítás Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni intézményrendszert érintő operatív koordinációs tevékenysége keretei között tájékoztatást kíván nyújtani a Pénzmosás Elleni Akciócsoport (Financial Action Task Force; FATF) által a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása szempontjából kockázatosnak minősített országokról kialakított lista legfrissebb változásai tekintetében.

Az FATF saját norma- és eljárási rendjének megfelelően többszintű listát alkot a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása szempontjából kockázatosnak minősített országokról, és az egyes országok listára kerülését, illetve listáról történő lekerülését az ún. "public statement"-ek kibocsátásával hozza nyilvánosságra.

Az FATF 2021. június 25-én új "public statement"-eket adott ki, melyben foglaltak alapján az említett lista az alábbiak szerint módosult:

Az FATF többszintű listája:

1. csoport: azon országok amelyek esetében az FATF ellenintézkedések alkalmazására szólít fel:
- Észak-Korea
- Irán

2.csoport: azon országok, ahol a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni intézményrendszer fejlesztése, vizsgálata folyamatban van:
- Albánia
- Barbados
- Botswana
- Burkina Faso
- Dél-Szudán (új)
- Fülöp-szigetek (új)
- Haiti (új)
- Jamaica
- Jemen
- Kajmán-szigetek
- Kambodzsa
- Málta (új)
- Marokkó
- Mauritius
- Myanmar
- Nicaragua
- Pakisztán
- Panama
- Szenegál
- Szíria
- Uganda
- Zimbabwe

Az új public statement alapján az alábbi ország már nem tartozik a 2. csoportba:
- Ghána

A 2021. június 25-én kiadott "public statement"-ek az alábbi linkeken érhetőek el:
http://www.fatf-gafi.org/publications/high-risk-and-other-monitored-jurisdictions/documents/increased-monitoring-june-2021.html
http://www.fatf-gafi.org/publications/high-risk-and-other-monitored-jurisdictions/documents/call-for-action-june-2021.html