Hírek

Tisztelt Kolleganők, Tisztelt Kollegák!

Az Igazságügyi Minisztérium az anyagi- és eljárásjogi jogszabályok hatályosulásának nyomon követése érdekében munkacsoportot állított fel a polgári bíráskodás tapasztalatainak vizsgálatára. A polgári jogalkalmazási tapasztalatokat elemző munkacsoport a működésének első időszakában a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX. törvény (Pp.) tapasztalatait fogja elemezni, különös tekintettel a 2020. évi CXIX. törvény, a Pp. Novella által bevezetett módosítások hatásaira. E mellett olyan témakörök vizsgálatára is sor kerül, amelyeket a 2019-2020-ban működő Pp. hatályosulási munkacsoport csak érintőlegesen vizsgált, pl. a szakértői bizonyítás kérdését. A munkacsoport a Pp. hatályosulásának vizsgálata mellett egyes polgári nemperes eljárások jogalkalmazói tapasztalatait is elemezni kívánja. Az eljárásjogi jogszabályok hatályosulási tapasztalatait követően a munkacsoport a hatásvizsgálatot az egyes polgári anyagi jogi jogszabályok jogalkalmazói tapasztalatainak vizsgálatával fogja folytatni.

Az ügyvédség felé a munkacsoportot vezető dr. Wopera Zsuzsa azt a kérést fogalmazta meg, hogy az ügyvédi gyakorlat során észlelt jogalkalmazási, jogértelmezési, így jogszabály hatályosulási problémákat jelezzük a bizottság felé. 

Kérlek titeket arra, hogy észrevételeiteket legkésőbb 2023. október 19-ig szíveskedjetek megküldeni a kamara e-mail címére. /Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát./

 

A válaszokat továbbítani fogjuk a munkacsoport felé, abban a reményben, hogy konkrét jogalkotói lépések is történhetnek.

 

Köszönettel:

dr. Török Béla

Elnök

 

Melléklet