Hírek

Tisztelt Ügyfelünk!

 

 

Tájékoztatjuk, hogy a Kormány „Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra...” tekintettel, 2023. november 16.-ától kezdődően (a veszélyhelyzet idejére) a 451/2023.(X.4.) kormányrendelettel elrendelte, hogy a Bortörvény 9. § (1) bekezdése szerinti forgalomba hozatalt kezdeményező:

-           borászati üzemengedélyestől,

-          palackozott kiszerelésben vásárolt,

-          oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott,

borászati termékek reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, továbbá üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként történő juttatása mentes a személyi jövedelemadó és a szociális hozzájárulási adó alól.

 

A szakirodalmi értelmezések szerint a mentesség kizárólag olyan termékek ingyenes juttatására (felszolgálására is) vonatkozik, amelyeket a juttató közvetlenül a borászati üzemengedélyestől, az előírtak szerint felcímkézve, palackozott kiszerelésben vásárolt. Tehát a szupermarketben, diszkontáruházban stb. beszerzett italokra, vagy például egy vendéglőben megtartott munkaebéden az étterem készletéből felszolgált italra a mentesség nem érvényesíthető!

 

Abban az esetben, ha célzottan egy meghatározott személy részére történik a bor juttatása, akkor csekély értékű ajándékozás történik, amelyre évi egy alkalommal kerülhet sor, és a minimálbér 10 százalékát (23.200.- Ft) nem haladhatja meg az átadott termék bruttó értéke, és természetesen erről nyilvántartást kell vezetni.

 

Ha egyidejűleg több magánszemély (ideértve az üzleti partnereket is) számára szervezett, ingyenes vagy kedvezményes rendezvény, esemény keretében például a borház pincéjében rendezett borvacsora, borkóstoló résztvevőinek a helyben felszolgált borászati termékek értékhatár nélkül adómentesek, de a távozáskor átadott borválogatást tartalmazó ajándékcsomag értéke csak akkor lehet adómentes, ha személyenként nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát (bruttó 58.000.- Ft összeget). Fontos kiemelni, hogy az ilyen jellegű rendezvényen a boron kívül igénybevett szolgáltatásokat és elfogyasztott termékeket továbbra is 33,04 %-os mértékű (személyi jövedelemadó és szociális hozzájárulási) adó terheli.

 

Azt, hogy mi minősül borászati terméknek a bortörvény nem fogalmazza meg, hanem visszautal az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet II. részében szereplő, szőlőből készült termékekre, amelyet mellékletben csatolunk.

 

Üdvözlettel:

J and J Könyvvizsgáló, Adószakértő Kft.

8900 Zalaegerszeg, Várkör u. 9.

 

Záradék:

Jelen e-mail üzenet a csatoltan érkező fájlokkal együtt magán, illetve üzleti titoknak minősül, illetőleg más adatvédelmi szabályok által védett adatokat tartalmazhat, amelyet kizárólag az üzenet címzettje használhat fel. Amennyiben Ön nem üzenetünk címzettje, tájékoztatjuk Önt, hogy a továbbított adatok bármilyen módon, bárki részére történő továbbítása, terjesztése, másolása, felhasználása vagy nyilvánosságra hozatala tilos. Abban az esetben, ha üzenetünk tévesen az Ön részére került továbbításra, kérjük, haladéktalanul értesítsen bennünket, és szíveskedjen üzenetünket a csatoltan érkezett fájlokkal, az azokról készült valamennyi másolattal együtt rendszeréből véglegesen törölni. 

 

Melléklet