Hírek

Tisztelt Kolleganők, Tisztelt Kollegák!

 

Szíves tájékoztatásul megküldöm a Magyar Helsinki Bizottság tájékoztatását mintabeadványok kapcsán.

Szeged, 2024-02-14

Tisztelettel: dr. Török Béla elnök

 

 

Szeretnénk a szíves figyelmébe ajánlani egy mintabeadvány-csomagot, amelyet annak érdekében készítettünk, hogy elősegítsük a fogvatartottak és hozzátartozóik minél közvetlenebb, a hazai és a nemzetközi emberi jogi standardoknak megfelelő személyes kapcsolattartását. A csatolt mintabeadványok reményeink szerint hasznosak lehetnek az Ügyvédi Kar azon tagjai számára, akik fogvatartottak  ügyeiben látnak el jogi képviseletet.

A Magyar Helsinki Bizottság régóta dolgozik azon, hogy a fogvatartottak és hozzátartozóik minél közvetlenebb módon tudjanak egymással kapcsolatot tartani, ezt mind a fogvatartottak családja szempontjából, mind pedig a fogvatartott személyek későbbi társadalmi reintegrációja érdekében nagyon fontos célkitűzésnek tartjuk. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 2017-től kezdődően utasításban megtiltotta, hogy a fogvatartottak és látogatóik fizikailag érintkezhessenek egymással, és őket plafonig érő plexifallal választotta el egymástól akkor is, ha ennek semmilyen biztonsági oka nem volt, és ez ellentétes a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény (a továbbiakban: Bv.tv.) rendelkezéseivel is.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2023 őszén a Takó és Visztné kontra Magyarország ügyben, ahol az egyik kérelmező képviseletét a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, dr. Kádár András Kristóf látta el, megállapította, hogy a látogatók és a fogvatartottak differenciálás nélküli, rendszerszintű szétválasztása sérti az Emberi Jogok Európai Egyezménye 8. cikkében deklarált, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához fűződő jogot. Az ítélet értelmében a látogatás során a fizikai kapcsolatot tiltani csak akkor lehet, ha annak van valamilyen konkrét, egyéniesíthető oka, azaz, ha a fogvatartottal vagy a kapcsolattartó hozzátartozójával szemben konkrét biztonsági kockázat merül fel. Ebben az ügyben egy fogvatartott édesanyjának és feleségének is 5-5 ezer eurós kártérítést ítélt meg a strasbourgi bíróság, mert a látogatások során évek óta plexifallal választják el tőlük a fogvatartott családtagjukat minden alapos indok nélkül.

Bízunk abban, hogy a fenti ítélet a rendszerszintű változást is segíti. Ehhez hozzájárulhat, ha minél több hozzátartozó kérelmezi, hogy szükségtelen korlátozások nélkül tarthasson személyesen is kapcsolatot fogvatartott családtagjával. Munkatársaimmal ezért irategyüttest készítettünk, amely tartalmaz:

-           négy, a büntetés-végrehajtási intézethez és az ügyészséghez írandó, valamint ezek eredménytelensége esetén

-           az Emberi Jogok Európai Bíróságának szóló mintabeadványt,

-           és az ezekhez kapcsolódó részletes tájékoztatót.

A fenti iratok innen tölthetőek le: https://helsinki.hu/mintabeadvanyok-plexi/

A meglátásunk szerint az elkészített anyagok nagyban elősegíthetik a fogvatartottakat képviselő ügyvédek munkáját is, különös tekintettel arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt a kérelem befogadását követően csak ügyvédi képviselettel lehet eljárni.

A Magyar Helsinki Bizottság elkötelezett az alapvető jogok védelmében, és meggyőződésünk, hogy az ügyvédség kiemelten fontos szereplője az emberi jogokat védő intézményrendszernek, zászlóvivője annak a törekvésnek, hogy minél szélesebb körben biztosítottak legyenek az ügyfelek alapvető jogai. Öröm számunkra, ha ehhez a tevékenységhez a szakmai anyagainkkal hozzájárulhatunk.

Ezért kérjük, hogy ha erre lehetősége nyílik, akkor az Ön által vezetett ügyvédi kamara honlapján, hírlevelében vagy bármilyen más felületen vagy fórumon szíveskedjen az ezen az oldalon megtalálható iratanyagot a kamarai tagok számára eljuttatni, ezzel is elősegítve hatékony munkavégzésüket.

Kérdése, kérése esetén munkatársaimmal állunk szíves rendelkezésére, az Emberi Jogi Tanácsadó Iroda jogi koordinátora, dr. Szajbély Katalin várja megkeresését a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a 06 1/ 321 4141-es telefonszámon.

 

Tisztelettel:

dr. Moldova Zsófia

büntető igazságszolgáltatási programvezető

Magyar Helsinki Bizottság