Hírek

Tisztelt Kolleganők, Tisztelt Kollegák!

Mellékelten megküldöm dr. Havasi Dezső elnök úr levelét, mely alapján mindenkit felhívok arra, hogy a levélben illetve annak mellékletében írtak szerint a letéti számla frissítést vagy bejelentést haladéktalanul, de legkésőbb 2024. március 11-ig tegyék meg a levélben írt fegyelmi felelősség terhével.

Technikai probléma esetén a Zalaszám Informatikai Kft. tud segítséget nyújtani.

Zalaszám Informatika Kft. HelpDesk, munkanapokon 8.00 – 18.00 óráig hívható telefonszám: 06 92/502-518, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szeged, 2024-02-22

Tisztelettel: dr. Török Béla elnök

A legutóbbi két elnökségi ülésen is beszámoltunk róla, hogy NAV PEEI – mint a területi kamarák pmt. hatósági ellenőrzését felügyelő állami szervezet, 2022 évre vonatkozóan, ellenőrizte a pénzintézeteknél  nyitott valamennyi ügyvédi letéti számlát.

Az ellenőrzés során derült ki, hogy a ténylegesen nyitott, és a kamarához bejelentett számlaadatok között jelentős eltérés van. Ebből arra lehet következtetni, hogy az ügyvédek jelentős része nem hajtja végre a letétkezelés feltételeként megszabott letéti számlanyitási illetve bejelentési kötelezettségét.

Ez a tény a NAV PEEI fokozott operatív vizsgálatát vonhatja maga után a mulasztó ügyvédek, irodák tekintetében.

Ezért vállaltuk, hogy  átfogó felmérést és aktualizálást végzünk a szolgáltatás felügyleti hatáskörrel rendelkező területi kamarák bevonásával e jogszabályi kötelezettség érvényesítésére.    

A törvény által biztosított letétkezelési tevékenységünk megóvására, tisztelettel kérem közreműködéseteket a számlanyilvántartás rendbetételében.

Kérem, hogy tagjaitoknak továbbítsátok a csatoltan megküldött alábbi két World dokumentumot:

-          letéti számlafrissítési felhívás

-          útmutató a letéti számla bejelentéshez

Kérem az ügyvédi hivatásrend érintett tagjait, hogy a felhívásban foglaltaknak szíveskedjenek

2024 március 11. napjáig

eleget tenni. (Értelemszerűen az többszemélyes ügyvédi irodák tagjait nem, csak az irodavezető ügyvédet kérjük az irodai letéti számlaszám(ok)ra vonatkozó adatok kitöltésére.

Bármilyen további részletkérdésben keressétek dr. Holczer Ferenc főtitkár urat – úgyismint a MÜK Letéti ETB operatív vezetőjét.

Mivel a letétkezeléssel kapcsolatos kötelezettségek a pmt. tevékenységnek csak egy részét képezik, már most jelzem, hogy a jövő héten megküldjük a - régóta ígért - MÜK PMT.ETB által összeállított  ügyvédi és területi kamarai módszertani útmutatót valamint az ellenőrzési segédletet.

Szíves együttműködésetek kérve és várva,

kollegiális üdvözlettel

dr.Havasi Dezső elnök

Magyar Ügyvédi Kamara

 

Melléklet_1 | Melléklet_2